Redactia.ro
Home » Știri » Pelerinajul de Sfântul Andrei va avea loc doar cu localnici. Cererea ÎPS Teodosie a fost respinsă de judecători

Pelerinajul de Sfântul Andrei va avea loc doar cu localnici. Cererea ÎPS Teodosie a fost respinsă de judecători

GALERIE FOTO (2) Slujbă Paște 26 mai 2020

Judecătorii Tribunalului Constanța au respins cererea ÎPS Teodosie prin care solicita ca la pelerinajul de Sfântul Andrei să participe și restul oamenilor din țară, nu doar localnicii din comuna Ion Corvin. Decizia instanței nu este una definitivă și poate fi contestată în cinci zile. Însă, cum sărbătoarea este pe 30 noiembrie, demersul nu ar mai avea finalitate.

Pelerinaj doar cu localnici de Sfântul Andrei

Cererea ÎPS Teodosie prin care solicita anularea măsurii care impune ca la pelerinajul de Sfântul Andrei să participe doar localnicii din comuna Ion Corvin a fost respinsă de judecătorii Tribunalului Constanța. Decizia nu este una definitivă și poate fi contestată în 5 zile. Totuși,Sfântul Andrei se va sărbători pe 30 noiembrie, iar demersul nu ar mai avea finalitate, informează Digi 24.

”Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 – 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanții Arhiepicopia Tomisului prin Arhiepiscopl Tomisului- Înalt Preasfințitul Teodosie Petrescu (… ) în contradictoriu cu pârâții Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, Prefectura Județului Constanța, prefectul județului Constanța și Inspectoratul pentu Situații de Urgență Constanța. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia tribunalului.

ÎPS Teodosie și-a dorit ca de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, mii de credincioși să meargă ca până acum la peștera unde a stat apostolul. ÎPS cataloghează drept nefirești restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei, ca doar localnicii să participe anul acesta la pelerinaj. Asta pentru că, mai spune el, ”nu facem niciun abuz”.

Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să îi îmbolnăvim de plămâni?! Eu simt nevoia să îi apăr, ca păstor îmi apăr turma acea cuvântătoare, oamenii de credință.

Orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de credință. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul acesta”, a spus ÎPS Teodosie.

Protest în fața Judecătoriei Constanța

Zeci de oameni au participat, marţi, la un protest spontan, în faţa Judecătoriei Constanţa. Ei au solicitat suspendarea hotărârii CJSU privind carantina în orașul Constanța şi permiterea realizării pelerinajului la Peştera Sfântului Andrei.

Oamenii legii au fost nevoiți să dea, atunci, mai multe amenzi având în vedere că orașul Constanța și alte localități învecinate sunt sub carantină. Acest lucru înseamnă că și ceremoniile religioase au restricții. Rata infectărilor în județul Constanța este de 6,50 la mie.

În fiecare an, în zilele de 29 și 30 noiembrie, este organizat pelerinajul de Sfântul Andrei. Nu este singurul pelerinaj restricționat din acest an. S-a permis doar accesul localnicilor și la pelerinajele Sfintei Parascheva, în Iași, dar și a Sfântului Dimitrie cel Nou, în București.

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos și era de profesie pescar. Drept urmare, este considerat de marinarii și pescarii greci un ocrotitor al lor. În România, este considerat drept un propovăduitor.  Mii de români poartă numele Andrei sau Andreea.