Redactia.ro
Home » Homepage » Pensiile speciale au fost ELIMINATE. Parlamentarii au decis!

Pensiile speciale au fost ELIMINATE. Parlamentarii au decis!

pensiile speciale

S-a votat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decisional, proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru mai multe categorii de bugetari.

S-au înregistrat 247 voturi pentru, niciun vot contra şi 21 abţineri. Legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial ca să înceapă să producă efecte.

Ce pensii speciale ar urma să fie eliminate

Sunt vizați, printe alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor și poliţiştii.

Nu ar mai urma să benefixieze de pensii speciale nici funcţionarii publici cu statul special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României și membrii Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, precum și poliţiştilor de penitenciar.

Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților

În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat, potrivit unor calcule Știrile Pro TV.

La ele se adaugă alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.

În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.

La finalul perioadei menționate, în sistemul de pensii de stat erau înregistrați peste 4,6 milioane de pensionari, care au avut în decembrie o pensie medie de 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: