Redactia.ro
Home » Știri » Peste 500 de romi vor fi izolați după ce au refuzat testarea pentru COVID-19. Jandaramii au intervenit de urgență

Peste 500 de romi vor fi izolați după ce au refuzat testarea pentru COVID-19. Jandaramii au intervenit de urgență

Jandermerie

În localitatea Vadul Crișanului, jandarmii au intervenit de urgență după ce peste 500 de romi refuză să fie testați pentru coronavirus. Persoanele de etnie romă susțin că sunt sănătoși și nu au nevoie de acest test. 

Peste 500 romi refuză să facă testul pentru coronavirus

Aproximativ 500 de romi din localitatea Vadul Crișanului, au refuzat să li se preleveze salivă și secreții nazale pentru afla dacă sunt infectați cu coronavirus.

O echipă a Direcției de Sănătate Publică Bihor și a Spitalului Orășenesc din Aleșd a mers joi în localitatea Vadu Crișanului pentru a le recolta probe biologice celor aproape 500 de locuitori romi, dar se pare că au încercat degeaba.

De două zile a fost pregătită acţiunea. Vadu Crişului a fost desemnată prima localitate din Bihor unde să se facă testare comunitară, datorită numărului mare de ţigani din colonie, 476 în total, din care patru, inclusiv bulibaşa, sunt internaţi în Spitalul Municipal din Oradea„, a declarat primarul comunei.

Cheltuielile sunt suportate de Primăria Oradea

Edilul localității Vadu Crișului a precizat că au fost pregătite două corturi ca puncte de recoltare, iar jandarmii au intervenit  pentru a-i convinge.

Romii susțin că ei sunt sănătoși și nu au nevoie de acest test pentru coronavirus. Din acest motiv, cu acordul autorităților județene, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis punerea în carantină a întregii colonii de romi.

Nu avem ce face, nu îi putem obliga dacă nu vor, binele nu-l poţi face nici cu forţa. O să-i ţinem izolaţi, chiar dacă va trebui să cheltuim o grămadă de bani ca să le asigurăm de mâncare„, a spus edilul comunei.

Vineri dimineață a fost instalat într-un laborator al Spitalului Județean al doilea analizator PCR, care permite dublare capacității de testare a Oradiei.

Probele luate de la cei 500 de romi urmau să fie procesate la ambele analizatoare din județul Oradea. De asemenea, cheltuielile pentru testarea comunitară sunt suportate de primăria Oradea împreună cu conducerea Spitalului Județean.

Această testare are scopul de a depista cât mai repede persoanele infectate cu coronavirus pentru a preveni răspândirea noului virus.

În momentul de față, 1.207 bihoreni de etnie romă se află în carantină în centrele amenajate în hoteluri din apropierea județului Oradea.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: