Redactia.ro
Home » Știri » Polița RCA 2020. Avertizare pentru șoferii români

Polița RCA 2020. Avertizare pentru șoferii români

Polița RCA 2020. Avertizare pentru șoferii români

Schimbare importantă pentru conducătorii auto. AURSF a solicitat autorităților să vină în ajutorul asiguraților RCA.

Se cere clarificarea modului în care șoferii pot demonstra oamenilor legii care îi opresc în trafic că dețin o poliță valabilă.

Polița RCA 2020. Avertizare pentru șoferii români

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare a cerut autorităților să vină în ajutorul asiguraților RCA. Mai exact, se vrea modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară 20/2017, prin introducerea în mod transparent a posibilității de prezentare a poliței RCA și în format electronic, și nu doar fizic, așa cum cer polițiștii la momentul actual.

Norma ASF nr. 20/2017 prevede că “dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie (…) polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă”, dar fără a se specifica în ce format.

Așadar, este exclusă posibilitatea de a arăta de pe telefon deținerea unei polițe valabile, chiar dacă legea nu menționează că trebuie arătată fizic.

Amenzi de până la 2.000 de lei

Șoferii care nu prezintă polița RCA în original în momentul în care sunt opriți de polițiști în trafic, vor fi sancționați cu amenzi de până la 2.000 de lei, darși cu reținerea certificatului de înmatriculare.

De asemenea, AURSF solicită conducerii ASF să corecteze rapid și alte elemente care țin de digitalizare, în beneficiul asiguraților și al păgubiților, cum ar fi, de exemplu, acceptarea realizarii digitale a constatului amiabil”, se arată în comunicatul asociației.

Conform avocatnet.ro, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare
este o asociație ce are ca scop protecția consumatorilor utilizatori de servicii financiare din România, cetățeni români, prin metode specifice: promovarea și apărarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor utilizatori de servicii bancare, de asigurări, care realizează tranzacții pe piețele de capital din țară și/sau străinătate”.

Polița de asigurare este obligatorie pentru cei care dețin autoturisme, iar prin intermediul ei, se acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse prin accidente.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: