Redactia.ro
Home » Știri » Poliția Militară va avea noi atribuții! Militarii vor putea legitima civilii în stare de alertă sau de urgență

Poliția Militară va avea noi atribuții! Militarii vor putea legitima civilii în stare de alertă sau de urgență

Poliția Militară va avea noi atribuții! Militarii vor putea legitima civilii în stare de alertă sau de urgență

Poliția Militară va avea noi atribuții! Ministerul Apărării Naționale supune dezbaterii publice un proiect prin care, în situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, Poliția Militară va avea jurisdicție și asupra populației civile, nu numai asupra militarilor.

Poliția Militară va avea noi atribuții

Ministerul Apărării a pus în dezbatere publică un proiect de lege în care se stipulează care vor fi raporturile dintre Poliția Militară și populația civilă a României. În proiectul legislativ sunt cuprinse şi reglementate activităţi importante din sarcina poliţiştilor militari pe timpul executării misiunilor în cadrul NATO.

Poliția Militară va avea noi atribuții! Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat că acest proiect nu are nicio legătură cu un nou „lockdown”. Potrivit Adevarul.ro, este vorba de atribuțiile pe care Poliția Militară le-a îndeplinit și în primăvara anului trecut, în timpul stării de urgență și alertă decretată din cauza pandemiei de coronavirus.

“Pentru prima oară de la înfiinţarea, în 1990, a primelor structuri de poliţie militară, specialiştii acestei arme vor avea o lege care să le stabilească foarte clar misiunile”, a precizat MApN pe pagina sa de Facebook.

Conform sursei citate, “acţiunile poliţiştilor militari nu se vor extinde asupra populaţiei civile pe timp de pace sau în situaţie de normalitate, conform proiectului legislativ aflat în dezbatere publică”. Vizate vor fi doar personalul Ministerului Apărării Naţionale şi alte persoane care se vor afla pe teritoriul unui obiectiv militar sau în zone militare restricţionate.

Poliția Militară va avea noi atribuții! Numai la solicitarea autorităţilor, pe perioada stărilor de urgenţă şi alertă, specialiştii vor putea sprijini structurile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, arată sursa citată. MApN precizează că în proiectul legislativ sunt cuprinse şi reglementate activităţi importante din sarcina poliţiştilor militari pe timpul executării misiunilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, în scopul obţinerii unui nivel de interoperabilitate cât mai ridicat în cadrul NATO.

“În ceea ce priveşte modul de acţiune pe teritoriul naţional, activitatea poliţiştilor militari pe domeniul public va fi, în continuare, limitată la executarea unor misiuni de pază a unităţilor militare sau la însoţirea unor coloane cu tehnică militară ale militarilor români sau străini care participă la activităţi comune pe teritoriul României”, subliniază MApN.

Ce prevede proiectul

”Pe timpul starii de urgenta, Politia Militara continua sa indeplineasca misiunile si sa exercite atributiile specifice pe timp de pace, iar la solicitare indeplineste misiuni in sprijinul structurilor sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, astfel:

a) participa la legitimarea si stabilirea identitatii persoanelor, precum si la verificarea motivului deplasarii/circulatiei persoanelor in afara localitatii/locuintei/gospodariei;

b) asigura avertizarea persoanelor, prin orice mijloace de comunicare, pentru incetarea actiunilor prin care sunt afectate masurile de limitare a deplasarii, de carantinare sau izolare;

c) interzice temporar patrunderea in cladiri, localitati sau zone geografice, delimitate si marcate, in care sunt dispuse masuri de limitare a deplasarii, de carantinare sau izolare, ori dispune evacuarea temporara din acestea a oricarei persoane, daca exista un pericol la adresa vietii, sanatatii sau integritatii corporale, a sa ori a altei persoane;

d) transmite semnale, da indicatii si dispozitii participantilor la trafic.”, se arata la Art. 14 din proiectul de lege al MApN.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: