Redactia.ro
Home » Știri » Primarul PSD care promite alegătorilor locuri de casă în schimbul votului la prezidenţiale

Primarul PSD care promite alegătorilor locuri de casă în schimbul votului la prezidenţiale

GALERIE FOTO (2) PSD

Un primar PSD din judeţul Vrancea le promite alegătorilor locuri de casă în schimbul votului la prezidenţiale. Este vorba despre edilul din localitatea Slobozia Bradului Iulian Dumitru.

Într-o postare live de pe contul său, edilul spune, după minutul 4, că oamenii trebuie să iasă duminică la vot, să voteze PSD, le arată terenul unde vor avea loc de casă, potrivit realitateadevrancea.net. Unuia dintre săteni îi promite că va avea și el dacă aduce 25 de oameni la vot, duminică.

Contactat de reporteri, primarul a recunoscut că a promis locuri de casă în schimbul votului pentru PSD dar spune că „a fost o scăpare regretabilă”.

Mita electorală, aspru pedepsită

Codul penal interzice, la articolul 386, sub sancțiunea închisorii, mita electorală: (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Autoritățile le solicită românilor nu numai să nu primească bani, pungi cu alimente, biciclete, geci, sau alte bunuri, dar și să anunțe astfel de cazuri.

Legislația prevede și amenzi mari de până la 25.000 de lei pentru cei care săvârșesc contravenții în cele 30 de zile de campanie electorală.

Ce trebuie să faci dacă observi că un candidat dă mită electoral

Dacă observi ca un candidat da mita electoral trebuie sa sesizezi Politia, spune Marian Muhulet, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

„Daca un cetatean considera ca e vorba despre mita electorala, se duce la politie cu dovada. O inainteaza organului de politie, agentului constatator, care face cercetarile in cauza si constata daca este infractiune sau nu. Desigur ca, ulterior, politia poate sa disjunga cauza si sa transmita informatii catre AEP sau catre alte institutii, catre birourile electorale de circumscriptie si ele sa sesizeze ca e o situatie de incalcare a regulilor de campanie electorala.

Andrei Caramitru îi ține morală Simonei Halep, după ce a criticat guvernul

Daca se considera ca e vorba despre mita electorala, este sesizata Politia. Cum, de altfel, unii oameni sau candidati implicati in alegerile de duminica au si facut. Stiu ca s-au si dat sanctiuni in acest sens. Dar sunt si situatii cand au fost sesizate birourile locale sau BEC si s-a apreciat ca sunt de competenta AEP, pentru ca ele tineau de finantarea partidelor politice si de legea campaniilor electorale”, a explicat Marian Muhulet.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: