Redactia.ro
Home » Știri » Primul avion militar românesc trimis în Afganistan a evacuat doar un singur român din Kabul. Au mai rămas 15

Primul avion militar românesc trimis în Afganistan a evacuat doar un singur român din Kabul. Au mai rămas 15

Un singur român a mai fost evacuat, joi noapte, din Kabul, cu primul avion militar al țării noastre, trimis în zonă. Bărbatul făcea parte din cei 16 români care se mai aflau în Afganistan, iar acum au mai rămas 15.

Primul avion militar românesc trimis în Afganistan a evacuat doar un singur român din Kabul. Au mai rămas 15

România a trimis, în noaptea de miercuri spre joi, primul avion militar în Afganistan pentru a evacua românii din Kabul. Mai erau 16, însă a mai fost preluat doar un singur cetățean. El este angajat al unei agenții NATO, iar restul românilor nu au fost transportați pe motiv că nu au putut ajunge la aeroport, fiind în afara Kabulului, a transmis MAE printr-un comunicat.

Ar putea fi o imagine cu stând în picioare, avion şi în aer liber

FOTO: soldați români pe aeroportul din Kabul                                                                         sursa: MApN

De asemenea, MAE a comunicat faptul că sunt și alți cetățeni europeni care nu au ajuns la aeroportul din Kabul, din cauza accesului îngreunat de condițiile de securitate.

”Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”, arată Ministerul de Externe.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber

Foto: interiorul aeronavei militare din România                               sursa: MApN

Inițial, la momentul derulării operațiunii de către aeronava militară, s-a comunicat a fi în Afganistan 33 de cetățeni români, dar doar 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării. Ei sunt angajați ai NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan. Mulți dintre ei sunt din afara Kabulului, iar Celula de criză interinstituțională face toate demersurile necesare pentru ca ei să fie aduși în singuranță către aeroportul din Kabul. Potrivit G4Media.ro, avioane militare ale unor țări din Europa precum Olanda s-au întors goale, pentră nu au putut fi preluați cetățenii lor.

”Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul”, mai arată Ministerul de Externe.

Românul a fost evacuat în Pakistan. Avionul așteaptă sosirea celorlați români pe aeroportul din Kabul

Românul care a fost preluat joi noapte a fost transportat, în condiții de siguranță, în capitala Pakistanului, Islamabad. Aeronava din România staționat acolo, pentru a se deplasa iar în Kabul când restul românilor vor ajunge pe aeroportul internațional. Angajatul NATO va ajunge în țară abia când aeronava din România va finaliza întreaga operațiune. El se află cazat în siguranță în Pakistan, potrivit MAE.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: