Valul de reforme impulsionat de Ilie Bolojan începe să se simtă în administrațiile locale. Primul edil care a pus în aplicare solicitarea sa de reducere drastică a aparatului bugetar a făcut un pas curajos și, pentru unii, controversat: a concediat 150 de angajați din primărie.
Este vorba despre Dorian Stoian, primarul din Aleșd, județul Bihor, care a anunțat public că a luat această măsură în urma unei analize clare și a presiunii de a eficientiza administrația. În propriile sale cuvinte:
„Am preluat o primărie cu 260 de angajați. Era un mecanism greoi, plin de sinecuri, ineficient. Era nevoie de o resetare completă.”
Ce l-a determinat să ia această decizie
Stoian a explicat că reforma nu a fost una făcută din orgoliu, ci din necesitate. O bună parte din buget era consumată pe salarii, iar serviciile pentru cetățeni erau la un nivel nesatisfăcător. În plus, mulți dintre angajați nu aveau atribuții clare sau activitate justificată.
„O parte din acei oameni nici nu se știa ce fac concret. Erau posturi create pe criterii politice, ca răsplată pentru favoruri. Practic, aveam un stat paralel la nivel local.”
Inspirat de „modelul Bolojan”
Ilie Bolojan, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, este recunoscut pentru stilul său administrativ radical, care presupune restructurări dure, dar eficiente. Acesta a cerut și altor primari să urmeze exemplul, promovând ideea că „birocrația ucide dezvoltarea”.
Dorian Stoian a fost printre primii care au reacționat.
„Am avut o discuție directă cu Ilie Bolojan. Mi-a spus franc: vrei să faci treabă, redu balastul. Ești gata să fii urât pentru a fi eficient? Am spus: da.”
Reacții în comunitate
Desigur, măsura nu a fost primită cu aplauze unanime. Unii localnici au susținut că este un pas necesar spre modernizare, în timp ce alții au acuzat lipsa de empatie și au vorbit despre concedieri făcute „la grămadă”.
Totuși, primarul rămâne ferm pe poziție:
„Eu răspund în fața cetățenilor, nu a intereselor de partid. Nu putem construi drumuri și școli dacă banii se duc pe funcții inutile. Cine muncește rămâne. Cine nu, pleacă.”
Ce urmează?
Stoian anunță că urmează o etapă și mai grea: digitalizarea serviciilor, tăierea risipei și atragerea de fonduri europene. Spune că va reconstrui echipa din primărie pe criterii de competență, nu de loialitate politică.
„E greu să tai în carne vie, dar mai greu e să trăiești cu o administrație bolnavă. Aleșd poate fi un exemplu de curaj administrativ.”