Redactia.ro
Home » Știri » Programul Rabla Plus 2023: Finanțare generoasă și vouchere de până la 54.000 de Lei

Programul Rabla Plus 2023: Finanțare generoasă și vouchere de până la 54.000 de Lei

Programul Rabla Plus 2023: Finanțare generoasă și vouchere de până la 54.000 de Lei
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat deschiderea unei noi sesiuni de finanțare în cadrul Programului Rabla Plus 2023, destinată exclusiv persoanelor fizice. Această oportunitate va fi disponibilă în perioada 23 noiembrie 2023, ora 10:00, până la 8 decembrie 2023, ora 23:59.

Prin această inițiativă, AFM încurajează adoptarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. Sesiunea de finanțare vine în urma cererii ridicate din partea persoanelor fizice, iar sumele neutilizate din sesiunile anterioare sunt puse la dispoziție pentru această nouă etapă.

Bugetul alocat Programului Rabla Plus 2023 este de 72.655.000 lei. În cadrul acestui program, solicitantul poate primi un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării cel puțin unui autovehicul uzat. Este important de menționat că persoanele pot preda spre casare maxim două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in (cu excepția motocicletelor), care generează maxim 80 g CO2/km în sistemul WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maxim 80 g CO2/km în sistemul WLTP, la achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.
  • Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară, casat, se adaugă un ecobonus de 1.500 lei.

„Am hotărât să dechidem o nouă sesiune de finanțare, în urma solicitărilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioară și le-am pus la dispoziție în această sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai puțin poluant și la îmbunătățirea calității aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate sunt menite să încurajeze persoanele fizice să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică și convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se dorește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a dependenței de combustibili fosili”, a declarat președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu, potrivit Antena3 CNN. 

Ecotichetul și alte detalii

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus. Pentru motocicletele electrice, ecotichetul este de 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.500 lei pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani sau cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Listele cu producătorii/dealerii auto participanți la program sunt publicate pe site-ul instituției www.afm.ro. Participanții sunt încurajați să profite de această oportunitate pentru a contribui la reducerea poluării și a dependenței de combustibili fosili.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: