Redactia.ro
Home » Știri » Proiectul de lege care cere anularea examenelor naționale. Cu ce ar putea fi înlocuite Evaluarea Naționale și Bacalaureatul

Proiectul de lege care cere anularea examenelor naționale. Cu ce ar putea fi înlocuite Evaluarea Naționale și Bacalaureatul

Un nou proiect de lege

Petru Movilă, a depus în Parlament un proiect de lege care propune anularea evaluării Naționale și Bacalaureatului.

Conform acestui proiect, examenele finale ar fi înlocuite de cu mediile și rezultatele obținute de elevii clasei a VIII-a cu cele în clasele V-VIII, iar pentru cei din clasele a XII-a cu cele din clasele IX-XII.

Evaluările Naționale și Bacalaureatul ar putea fi înlocuite

Deputatul Partidului Mișcarea Populară, Petru Movilă a depus în Parlament un proiect de lege pe 13 mai, care prevede înlocuirea examenelor naționale în caz de stare de urgență sau stare de aleră.

Conform acestui proiect de lege, Evaluările Naționale vor fi înlocuite de rezultatele obținute de elevii clasei a VIII-a cu cele în clasele V-VIII-a, iar pentru Bacalaureat, cu rezultatele obținute din clasele IX-XII.

Proiectul de lege propus în Parlament a primit aviz favorabil

Consiliul Legislativ al Camerei Deputaților a dat aviz favorabil proiectului de lege depus de Petru Movilă.

Însă, acesta a avertizat că media obținută la Evaluarea Națională are o pondere semnificativă în stabilirea mediei pentru admiterea la liceu, ceea ar însemna că acest criteriu ar putea fi interpretat ca o încălcare a principiului neretroactrivității legii consacrate de art. 15 din Constituție.

Totodată, eliminarea unei metode prin care se asigură evaluarea obiectivă a copiilor, prin stabiliarea unui barem unic de notare, ar putea crea probleme.

O altă problemă, este faptul că aceast proiect de lege ar înseamna ca să le permită elevilor care au picat Bacalaureatul în anii trecuți, să fie promovați.

Totodată, soluțiile legislative propuse nu au în vedere situația absolvenților de liceu din anii anteriori, care nu au promovat examenul de bacalaureat. Astfel, prin luarea în considerare a mediilor obținute la promovarea claselor IX-XII, ar fi înfrântă chiar rațiunea organizării acestui examen, întrucât toți acești absolvenți ar urma să fie promovați”, avertizează Consiliul Legislativ.

În data de 20 mai, proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru a fi dezbătut, iar votul final va avea loc în data de 2 iunie 2020.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: