Redactia.ro

Promovari, retrogradari si colaps! Destinul nebun al echipelor uitate din Liga 1 si 2

Exista viata de suporter si dincolo de  Dinamo, Steaua sau Rapid. Exista pasiune si la echipe mici, uitate in timp dar care la un moment dat faceau legea in primele doua ligi ale Romaniei. Astazi ne aducem aminte de echipele si orasele ce au dat cele mai multe echipe de fotbal de-a lungul timpului.

Bucurestiul fotbalistic, locul unde au rasarit echipe la fiecare colt de cartier

Bucurestiul a avut de-a lungul istoriei 13 echipe diferite care au evoluat cel putin un sezon in Liga 1 sau Liga 2. Dinamo,  Steaua si Rapid nu mai au nevoie de nicio prezentare, asa ca ne concentram pe restul formatiilor care au animat peisajul capitalei.

Sportul Studentesc a fost infiintata in 1916 si a fost una dintre cele mai longevive echipe din Romania, activand zeci de sezoane in prima si a doua liga.

A fost prezenta in Liga 1 in mod constant in anii ’70, ’80 si chiar 2000, ultima aparitie fiind in sezonul 2011-2012. A participat in  Cupa UEFA in 1976 si 1987. A dat fotbalului romanesc jucatori ca  Gino Iorgulescu, Mircea Sandu sau  Marcel Coras si a fost antrenata de nume precum Mircea Rădulescu si  Gigi Multescu. Clubul era renumit pentru promovarea tinerilor si pentru stilul ofensiv practicat pe stadionul din Regie.

Progresul Bucuresti, cunoscuta si ca FC National, a fost infiintata in 1944 si a evoluat de-a lungul decadelor in Liga 1, avand o perioada de glorie in anii ’90 si inceputul anilor 2000. A fost  vicecampioana in 1996 si finalista a Cupei Romaniei in 1997 si 2003.

Ultima prezenta in Liga 1 a fost in sezonul 2006-2007. A fost antrenata de Walter Zenga, Cosmin Olaroiu si Marin Barbu, iar printre jucatorii emblematici se numara Florin Bratu, Marius Niculae si Gigel Bucur. Stadionul Cotroceni era in acele vremuri unul dintre cele mai moderne din tara, iar atmosfera de pe teren aducea uneori acel sentiment imprevizibil si plin de adrenalina, asemanator cu ceea ce simti cand activezi rotiri gratuite si astepti sa vezi daca norocul e de partea ta.

Juventus Bucuresti, infiintata in 1992, a promovat in Liga 1 in sezonul 2016-2017, unde a evoluat sub numele de  Juventus pana in 2018, cand a devenit Daco-Getica. A retrogradat dupa doar un sezon, incheiat pe ultimul loc. Echipa era antrenata de Daniel Oprita si a avut ca varf de lance pe fostul rapidist Valentin Alexandru. A jucat meciurile din Liga 1 pe stadionul din  Colentina.

Victoria Bucuresti a fost infiintata in 1949 si a evoluat in Liga 1 in perioada 1985-1989, reusind performanta de a termina pe locul 2 in sezonul 1987-1988. A fost desfiintata in 1990 din cauza legaturilor cu securitatea. A avut in componenta jucatori de top precum Marcel Lica, Costel Orac si  Marian Damaschin, iar printre  antrenori s-au numarat Florin Halagian si Gheorghe Staicu.

Rocar Bucuresti, fondata in 1953, a avut o prezenta fulgeratoare in Liga 1 in sezonul 2000-2001, cand a jucat si finala Cupei Romaniei, pierduta cu Dinamo. A fost antrenata atunci de  Dumitru Dumitriu si l-a avut in atac pe Mugurel Buga. Echipa a jucat pe stadionul Rocar si ulterior a disparut in obscuritate.

Electromagnetica Bucuresti, echipa muncitoreasca, a fost activa in Liga 2 in anii ’90 si a fost preluata ulterior de Poli AEK (un hibrid cu Poli Timisoara), care a promovat in Liga 1 si a evoluat intre 2001 si 2003. Antrenorul  Ioan Andone a avut un rol esential in performanta promovarii. Printre jucatori s-au remarcat Sorin Ghionea si Florentin Dumitru.

Metalul Bucuresti, cunoscuta si ca Faur, a fost infiintata in 1935 si a evoluat mai ales in Liga 2, cu episoade consistente in anii ’50, ’60 si ’70. A fost o pepiniera pentru jucatori care ulterior au facut cariera in echipele mari din Capitala. A jucat pe stadionul Faur din  cartierul Titan.

Tricolorul Bucuresti, o echipa mica ce a activat in Liga 2 la inceputul anilor 2000, a devenit ulterior  Tricolorul Breaza, apoi ACS Berceni. A jucat meciuri pe stadionul din Berceni si a fost antrenata pentru scurt timp de Vasile Silaghi. Nu a promovat niciodata in Liga 1, dar a produs meciuri spectaculoase in  esalonul secund.

CFR Bucuresti, o echipa istorica, a evoluat in Liga 1 in perioada interbelica, intre 1935 si 1941. Stadionul sau era in zona Grivita si multi dintre jucatorii sai au fost angajati ai cailor ferate. Desi a disparut dupa razboi, ramane una dintre echipele timpurii ale Capitalei.

Timisoara, orasul care a trait fotbalul cu toate nuantele violetului

Timisoara a avut 4 echipe distincte care au evoluat cel putin un sezon in Liga 1 sau Liga 2, iar toate au scris file de istorie in Banat, chiar daca uneori s-au confundat intre ele in mintile fanilor din tara.

Chinezul Timisoara a fost infiintata in 1910 si a fost  prima mare forta din fotbalul romanesc, castigand nu mai putin de 6 titluri consecutive intre 1922 si 1927. A evoluat in Divizia A in perioada interbelica, dar dupa razboi a intrat in declin si a disparut in 1946. Era o echipa elitista, cu suporteri burghezi si jucatori formati in scoli austro-ungare. Chinezul a avut un impact urias in dezvoltarea fotbalului romanesc, iar printre jucatorii legendari se numara Adalbert Ritter si Rudolf Wetzer.

Ripensia Timisoara, infiintata in 1928, a fost  prima echipa de club profesionist din Romania si  prima campioana a tarii dupa infiintarea sistemului divizionar modern.

A castigat 4 titluri nationale (1933, 1935, 1936, 1938) si 2 Cupe ale Romaniei. A fost antrenata de Rudolf Wetzer si Bela Jánossy si a avut in lot nume mari precum Silviu Bindea, Emerich Vogl si Ladislau Bonyhádi.

Ripensia a fost reactivata in 2012 si a ajuns din nou pana in Liga 2, unde a evoluat intre 2017 si 2023, cand s-a retras din competitie din cauza problemelor financiare.

Politehnica Timisoara, echipa care s-a nascut in 1945, este  simbolul Banatului si a avut mai multe identitati juridice, dar una singura sportiva. A evoluat decenii in prima liga, fiind vicecampioana in 2009 si 2011 si castigand Cupa Romaniei in 1980.

A avut participari europene memorabile, eliminand Sahtior Donetk sau Celtic Glasgow. Printre cei mai importanti antrenori se numara Ion V. Ionescu,  Emeric Dembrovschi si  Dan Paltinisanu, iar printre jucatori: Luchin, Alexa sau Contra. Atmosfera pe stadionul Dan Paltinisanu era legendara, iar  galeria „Druckeria” a fost una dintre cele mai active din tara. In prezent, echipa joaca in Liga 2 cu o identitate asumata de suporteri.

CFR Timisoara, infiintata in 1933, a jucat in prima liga in anii 1947-1948 si 1948-1949, avand performante modeste, dar fiind importanta prin continuitate si prin faptul ca a promovat  jucatori locali. A activat ulterior in Liga 2 si 3 si a fost considerata o pepiniera pentru Politehnica. A jucat pe stadionul Electrica si a fost sustinuta de muncitorii din zona de nord a orasului.

UM Timisoara a aparut in prim-plan in sezonul 2001-2002, cand a promovat in Liga 1, dar a rezistat doar un sezon. Antrenata de  Iosif Rotariu, echipa era sustinuta de uzina Mecanica Timisoara si juca pe stadionul Stiinta. Dupa retrogradare a disparut rapid din cauza lipsei de finantare si interes.

Fortuna Covaci, desi provenita dintr-un sat apropiat de Timisoara, a jucat in Liga 2 in sezonul 2009-2010 si a fost considerata parte a peisajului fotbalistic timisorean. A ramas in istorie prin promovarea surprinzatoare si prin faptul ca  stadionul lor avea o capacitate de doar cateva sute de locuri, fiind una dintre cele mai mici echipe care au ajuns la acest nivel.

 

Clujul academic si muncitoresc, mereu prezent in fotbalul mare

Clujul a avut 3 echipe diferite in primele doua esaloane de-a lungul vremii si fiecare a avut o identitate aparte, fie studenteasca, fie muncitoreasca, fie ultramoderna si performanta.

Universitatea Cluj, infiintata in 1919, este una dintre cele mai iubite echipe din tara, chiar daca a castigat doar o Cupa a Romaniei, in 1965. A jucat zeci de sezoane in Liga 1 si Liga 2, iar cel mai recent sezon in prima liga a fost 2023-2024 si sezonul actual.

A avut mereu parte de un public extraordinar, fidel, iar  galeria „Sepcile Rosii” a ramas alaturi de echipa in toate momentele grele. Printre cei mai importanti antrenori se numara Remus Vlad si  Ioan Ovidiu Sabau, iar printre jucatori Ioan Oarte, Dorin Goga si George Florescu. Stadionul Cluj Arena este un templu modern pentru o echipa cu spirit traditional.

CFR Cluj, infiintata in 1907, a fost multa vreme o echipa modesta, dar a cunoscut explozia dupa 2005, cand a ajuns in Liga 1 si a castigat nu mai putin de 8  titluri de campioana (2008, 2010, 2012, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022), alaturi de mai multe Cupe si Supercupe ale Romaniei. A avut performante europene istorice, invingand echipe ca AS Roma, Manchester United sau Sevilla. Antrenori de top au fost  Dan Petrescu, Andrea Mandorlini si Toni Conceicao, iar vedete precum Lacina Traore, Emmanuel Culio si Ciprian Deac au scris istorie in Gruia.

Armata Cluj, o echipa disparuta astazi, a activat in Liga 2 in anii ’50. Nu a avut performante notabile, dar a contribuit la popularizarea fotbalului in orasul universitar si a fost preluata ulterior de structuri sportive care s-au contopit cu alte cluburi. Juca pe terenuri improvizate si a fost sustinuta de garnizoana locala.

 

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect