Redactia.ro
Home » Știri » Putin începe un război și cu propriul popor. Închisoare pentru cei care îl contrazic privinţa invaziei ruse din Ucraina

Putin începe un război și cu propriul popor. Închisoare pentru cei care îl contrazic privinţa invaziei ruse din Ucraina

rusia

Orice persoană care publică „informaţii false” despre armata rusă privind invazia din Ucraina riscă până la 15 ani de închisoare în Rusia, conform unui amendament adoptat de Duma de Stat. Vladimir Putin strânge astfel și mai tare laţul în jurul vocilor critice, în plin război cu Ucraina.

Amendamentul propune completarea Codului Penal al Rusiei cu un nou articol vizând „diseminarea publică în mod deliberat a informațiilor false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

Cei găsiți vinovați vor fi pasibili de o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (13.000 de dolari) sau 3 ani de închisoare. Dacă diseminarea de informații se face dintr-o poziție oficială „sau există motive mercenare”, atunci amenda va fi de până la 5 milioane de ruble (44.000 de dolari) iar termenul de închisoare de la 5 la 10 ani, potrivit News.ro.

Amendamentul mai stipulează că dacă „răspândirea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani”.

Presa rusă poate relata doar versiunea oficială a Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri o lege care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru oricine publică „informații false” despre armată, în plină invazie a Ucrainei de către Moscova.

Tot vineri, autorităţile ruse au restricţionat accesul la site-urile BBC şi Deutsche Welle, Meduza şi Radio Svoboda. Postul de radio Ecoul Moscovei şi canalul de ştiri Dojd fuseseră închise deja.

Aşadar, Kremlinul încearcă să se asigure doar că versiunea sa asupra războiului din Ucraina ajunge la publicul rus şi îşi arogă puteri extinse pentru a reprima ceea ce se consideră a fi declaraţii care „discreditează” forţele armate.

Demisie în bloc la televiziune

Postul de radio Ecoul Moscovei și televiziunea Drozhd TV, două dintre ultimele canale independente din Rusia, au fost blocate marți, pentru că ar fi răspândit deliberat informații false despre invazia Ucrainei de către Moscova, relatează The Guardian.

Revoltaţi, angajaţii televiziunii şi-au dat demisia în direct, iar apoi au plecat, pe rând, din platou. Canalul a început apoi să difuzeze secvenţe din baletul „Lacul lebedelor” de Ceaikovski.

Acelaşi spectacol a fost, de altfel, difuzat în buclă la televiziunile sovietice, în august 1991, în timpul loviturii de stat care a dus la îndepărtarea liderului sovietic Mihail Gorbaciov și, ulterior, la destrămarea URSS-ului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: