Redactia.ro
Home » Știri » Raed Arafat, bilanț la un an de pandemie. Ce a declarat șeful DSU

Raed Arafat, bilanț la un an de pandemie. Ce a declarat șeful DSU

Raed Arafat, bilant la un an de pandemie

 Luna aceasta se împlinește un an de când România se confruntă cu pandemia de coronavirus . În acest context, dar și al prezentării Raportului de Activitate al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și al instituțiilor aflate în coordonarea acestuia, Raed Arafat a făcut, joi, bilanțului primului an marcat de Covid19.

Raed Arafat, bilanț la un an de pandemie. Ce a declarat șeful DSU

Raed Arafat a făcut, joi, bilanțul primului an de pandemie. Șeful DSU a prezentat Raportul de Activitate al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și al instituțiilor aflate în coordonarea acestuia. Înainte de a face primele declarații, s-a început cu un moment de reculegere pentru medicii care și-au pierdut viața în lupta cu SARS-Cov2, informează știrileprotv.ro.

Ulterior, Raed Arafat a reamintit despre cum s-a descoperit primul caz de infectare cu coronavirus, pe data de 26 februarie, dar și despre decretarea stării de urgență, pe data de 16 martie.

Pe plan operațional provocarea cea mai mare a fost coronavirusul. Prima întâlnire a fost în 23 ianuarie, după ce a fost observată situația din Wuhan. După această întâlnire a fost analizată mai ales de materiale. Au fost achiziționate materiale pentru Ebola, dar nu au fost folosite. Reacția din 4 februarie de a achiziționa materiale a ajutat foarte mult ca răspunsul să fie dat la nivel național. În 26 februarie a fost primul caz anunțat, iar ulterior în 16 martie Klaus Iohannis a decretat starea de urgență”, a spus Raed Arafat în cuvântul său.

Șeful DSU: ”Este cea mai politizată situaţie de urgenţă ”

De asemenea, Raed Arafat a precizat că situația pandemiei cu care ne confruntăm ”este cea mai politizată situaţie de urgenţă”, de până acum. Totodată, Raed Arafat a punctat răspândirea de fake news  legat de tot ce ține de coronavirus: achiziții, IGSU, materiale.

„Pot să spun, din păcate, dacă vorbim de criza prin care am trecut şi prin care trecem acum, este cea mai politizată situaţie de urgenţă prin care am trecut până acum, lăsând la o parte toate celelalte prin care am trecut. Este cea mai politizată şi cea mai controversată, în sensul în care foarte multe opinii, foarte multe păreri, şi este normal, având în vedere durata lungă de existenţă a ei, dar a avut acest lucru şi impact, pentru că efortul făcut de instituţiile de achiziţii, de IGSU, întotdeauna a fost umbrit de acuzaţii, false de cele mai multe ori şi explicabile întotdeauna în mod corect, dacă eram întrebat despre modul de achiziţie, modul de transfer, de ce am făcut transferul cu Ministerul Apărării, de ce nu am lăsat o firmă să aducă materiale când nu exista transport internaţional funcţional. Toate aceste discuţii au umbrit un pic această activitate extraordinară, pentru care trebuie să le mulţumim tuturor care s-au implicat în ea şi care au făcut posibil să se realizeze dotarea la timp a personalului nostru de intervenţie”, a spus Raed Arafat.

Reamintim că primul român infectat cu coronavirus a fost un tânăr în vârstă de 20 ani din județul Gorj. Cazul a fost sesizat pe data de 26 februarie 2020.  Bărbatul a luat virusul de la un italiana care a vizitat zona în perioada 18-22 februarie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: