Redactia.ro
Home » Știri » Reacția conducerii Spitalului Bacău în cazul tragic al Mariei, gravida care a murit împreună cu fătul său, la 24 de ore de la internare

Reacția conducerii Spitalului Bacău în cazul tragic al Mariei, gravida care a murit împreună cu fătul său, la 24 de ore de la internare

Într-o tragedie care a cutremurat comunitatea locală și a ridicat semne de întrebare asupra sistemului medical, Maria, o tânără însărcinată în vârstă de 38 de ani, a murit împreună cu fătul său la doar 24 de ore de la internarea în Maternitatea din Bacău. Cazul a stârnit indignare și controverse în urma presiunilor exercitate asupra conducerii spitalului și a personalului medical.

Tragedie fără margini la Bacău

Potrivit relatărilor, Maria a ajuns la spital cu dureri abdominale puternice, febră și frisoane. Diagnosticul preliminar a arătat că sarcina sa a fost oprită din evoluție și a fost necesară o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, operația a fost amânată și a avut loc abia spre seară, la mai bine de 12 ore de la internare.

Reacția conducerii Spitalului Bacău în cazul tragic al Mariei

Reacția conducerii Spitalului Județean de Urgență Bacău a fost rapidă și fermă. Aurelia Țaga, directorul medical al spitalului, a subliniat că pacienta s-a prezentat inițial într-o stare satisfăcătoare, iar personalul medical a intervenit conform protocoalelor. A fost menționat că Maria era sub monitorizarea unui cabinet privat de obstetrică-ginecologie și că ultimul ei consult a fost în urmă cu 48 de ore, când starea fătului era normală.

„Starea pacientei a fost satisfăcătoare la momentul în care s-a prezentat în serviciul nostru. A rămas internată, dar după câteva ore starea pacientei s-a agravat”, a precizat Aurelia Țaga, directorul medical SJU Bacău, relatează Antena3 CNN. 

Cu toate acestea, familia Mariei și opinia publică au rămas sceptici față de gestionarea cazului. Soțul femeii acuză medicii de intervenția tardivă și a lipsa de transparență în comunicare. Aceștia reclamă faptul că nu li s-a furnizat suficientă informație privind starea și tratamentul pacientei.

„Mi-au spus că au temporizat-o şi aşteptau să se facă bine, dar Maria nu avea cum să se facă bine. Nu am văzut nici in ziua de astăzi fişa de internare, ce s-a întâmplat, ce tratament. Nimeni. Este o nebuloasă cu acea fişă a Mariei”, spune soțul îndurerat al Mariei, conform sursei citate. 

„Am așa durerea și îi învăț pe medici să deschidă ochii mari, să nu mai moară mame, să rămână copiii mici. Cum e cazul de la Botoșani și multe și multe cazuri. Eu nu am ce să fac, să-i bag în pușcărie, eu nu am nicio șansă”, spune mama femeii, potrivit aceleași surse. 

În urma presiunilor venite din partea familiei și a opiniei publice, poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Conducerea spitalului a promis cooperarea totală în cadrul anchetei și a declarat că sunt efectuate verificări interne pentru a clarifica întregul context al cazului.

Comunicatul oficial al spitalului

Comunicatul oficial al spitalului detaliază evoluția medicală a pacientei, precizând că s-au respectat protocoalele în gestionarea situației. S-a menționat că pacienta a fost supravegheată constant și că echipa medicală a intervenit prompt în momentul în care starea sa de sănătate s-a agravat. Cu toate acestea, evoluția fulminantă spre gravitate a determinat decesul Mariei și a fătului său.

„În lumina evenimentelor recente, vă comunicăm cu responsabilitate și transparență, detaliile esențiale ale cazului medical din 15-16.03.2024.

Pacienta în vârstă de 38 de ani cu sarcină de 16 săptămâni s-a prezentat pe data de 15 martie 2024, în jurul orei 6:30, la serviciul de Urgențe în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Pacienta s-a prezentat pentru următoarele motive: febră, mialgii, cefalee, iar cu o zi înainte a prezentat dureri abdominale și vărsături.

Pacienta avea sarcină prin fertilizare in vitro, monitorizată prin cabinet privat de obstetrică-ginecologie, de către o doamnă doctor care ținea legătura și cu Centrul Universitar unde a avut loc fertilizarea in vitro.

Ultimul consult la doamna doctor din privat a fost cu 48 de ore înainte de a se prezenta la cabinetul de Urgențe din Maternitate, când starea fătului era normală.

La prezentarea în Maternitate, pacienta a fost examinată clinic și ecografic de către medicul de gardă și s-a stabilit “sarcină săptămâna 16 oprită în evoluție”. Pacienta a rămas internată pentru supraveghere și intervenție adecvată.

Pentru a clarifica starea de febră/a găsi cauza sindromului febril, medicul ginecolog a solicitat consult de Terapie Intensivă Maternitate. Pacienta a fost examinată de medicul din ATI, s-a stabilit o conduită medicală, iar după 2-3 ore, starea pacientei s-a modificat.

Pacienta a prezentat dureri accentuate în etajul superior abdominal. S-a constituit echipa medicală formată din doi medici ginecologi și un medic ATI. Au examinat din nou pacienta și s-a considerat necesar examen de chirurgie generală. A fost accesat telefonic medicul de gardă de la Chirurgie Generală care a recomandat un set de analize și investigații imagistice, respectiv o radiografie toracică și s-a exclus cauza pulmonară a sindromului febril, precum și o ecografie abdominală prin care s-a evidențiat o cantitate nu prea mare de lichid pericolecistic (în jurul colecistului).

Această situație, coroborată cu starea pacientei de durere în etajul superior abdominal, a impus laparoscopie diagnostică. Echipa operatorie a fost completată și de medicul ginecolog care a consultat pacienta dimineață, medic care a cerut telefonic consultație cu Profesor Universitar din Centrul Universitar Iași, pentru a stabili ce este mai bine pentru pacientă.

În timpul laparoscopiei, s-a întâmplat avortul spontan al fătului oprit în evoluție și nu a mai fost necesară intervenția chirurgicală în sfera ginecologică. Pacienta a rămas internată pe ATI din Blocul Medico-Chirurgical. Evoluția în dinamică a parametrilor biologici anunța o stare de agravare a pacientei. Pacientei i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

Scorul ATI indicând o stare de agravare fulminantă, s-a administrat medicația și perfuzia de reechilibrare hidroelectrolitică adecvată. În jurul orei 2, s-a instalat un stop cardio-respirator care a răspuns la manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. S-a continuat medicația și susținerea funcțiilor vitale. În jurul orei 6:30-7 dimineața, s-a instalat cel de-al doilea stop cardio-respirator care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa medicală, s-a declarat decesul pacientei.

În prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău. Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului. S-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a determinat această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie.

Fiecare viață este prețioasă și pierderea unei ființe dragi este o durere inimaginabilă. Ne exprimăm sincerele regrete și compasiunea față de familia îndurerată și cei dragi ai pacientei”, se arată într-un comunicat de presă, potrivit bacau.net.

Cazul Mariei din Bacău este o altă adăugire la lista tragică a unor situații similare în sistemul medical românesc, alături de cazuri precum cel al Alexandrei din Botoșani. Este evident că există lacune și deficiențe în sistemul medical, iar aceste tragedii trag un semnal de alarmă asupra necesității unei revizuiri profunde și a unor măsuri eficiente pentru a asigura siguranța și calitatea serviciilor medicale în Român

 

Sursa foto: Antena3 CNN

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: