Iată ce alimente este bine să consumi în fiecare lună. Ce sfaturi a oferit Sanda Marin, celebră în perioada comunismului.
Recomandări de alimente pentru fiecare lună. Ce sfaturi a oferit Sanda Marin, celebră în perioada comunismului
„Cartea de bucate” a Sandei Marin, pe numele ei adevărat Cecilia Maria Simionescu, a fost nelipsită pentru multe gospodine în perioada comunismului şi probabil nu era casă în care să nu existe.
Iată ce recomandări a făcut aceasta și ce alimente ar fi bine să consumăm în funcţie de anotimp, potrivit historia.ro:
Ianuarie: Ciorbă de sfeclă / Tocană de purcel / Budincă de griș
Februarie: Cartofi cu smântână și frigănele / Mititei / Ștrudel cu brânză
Martie: Salată de măsline / Purcel de lapte la tavă / Cataif cu frișcă
Aprilie: Sufle de brânză / Frigărui de rinichi cu cartofi și salată / Tarte cu marmeladă
Mai: Scrumbii de Dunăre la tavă / Pui cu smântână / Compot de căpșuni
Iunie: Sufle de fasole verde / Cotlete de porc cu sos picant / Baclava
Iulie: Raci fierți / Gâscă umplută cu macaroane / Tort de ciocolată
August: Supă de roșii / Ghiveci de carne / Plăcințele cu prune
Septembrie: Guvizi prăjiți / Vinete cu carne / Tarte cu mac
Octombrie: Raci prăjiți / Gulii umplute / Plăcintă cu brânză
Noiembrie: Supă de dovleac / Sarmale de crupe de porumb / Cornulețe cu marmeladă
Decembrie: Supă groasă de fasole / Ţelină umplută cu carne / Cartofi de ciocolată.
Alimentele care pot înlocui carnea
Mulți oameni aleg să reducă sau să elimine consumul de carne din dieta lor din diverse motive, dar mai sunt și persoane care se tem că eliminarea cărnii din dieta lor poate duce la deficiențe nutriționale. Cu toate acestea, există multe alimente care pot înlocui carnea și pot oferi aceleași avantaje nutriționale. În plus, ele au și un conținut caloric mai mic și ne pot ajuta să slăbim.
Legume cu frunze verzi precum spanacul sau kale-ul sunt o sursă excelentă de proteine, fier și calciu. Acestea pot fi adăugate în salate, supe sau smoothie-uri și înlocuiesc perfect o masă cu carne.
Nucile și semințele sunt și ele o alternativă perfectă pentru cei care vor să renunțe la carne. Ele sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase șu pot oferi organismului energie și satietate. Acestea pot fi adăugate în cereale, salate sau în diferite rețete de prăjituri.
Fasolea, lintea, mazărea și năutul sunt surse excelente de proteine și fibre. Acestea pot fi gătite într-o varietate de feluri, cum ar fi supă de fasole sau chili cu carne de soia și îți satisfac perfect pofta de carne.
Quinoa este si ea pe lista alimentelor care înlocuiesc carnea. Este bogată în proteine, fibre și vitamine. Aceasta poate fi gătită și servită ca un fel principal, sau adăugată în salate sau în mixuri de cereale. Continuarea o puteți citi aici.