Redactia.ro
Home » Știri » Remdesivir: prospect, eficiență, informații utile. România va primi 30 de doze de medicament

Remdesivir: prospect, eficiență, informații utile. România va primi 30 de doze de medicament

Remdesivir prospect

Remdesivir: prospect, preț, disponibilitate și eficiență. Tot ce cunoaștem despre acest medicament, care, deocamdată e considerat prima armă în lupta contra coronavirusului.

Ce este de fapt, Remdesivir, medicamentul care, în mai multe țări, a început să fie folosit pentru a trata bolnavii de COVID-19. Au fost realizate mai multe studii pentru a verifica eficiența sa. Remdesivir a fost folosit pentru tratarea Ebola. Ulterior, a avut rezultate bune în tratamentul Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Aceste două virusuri sunt similare cu noul coronavirus.

Remdesivir: prospect și eficiență

Remdesivir este un nou medicament antiviral din clasa analogilor de nucleotide. A fost dezvoltat de compania Gilead Sciences ca tratament pentru boala virală Ebola și infecțiile cu virusul Marburg.

Ulterior, s-a demonstrat că medicamentul are activitate antivirală împotriva altor virusuri ARN monocatenare, precum virusul sincițial respirator, virusul Junin, febra hemoragică Lassa, virusul Nipah, virusul Hendra și coronavirusuri (inclusiv virusurile MERS și SARS).

De aceea, specialiștii l-au testat și pentru a vedea dacă este eficient contra SARS-CoV-2, adică noul coronavirus.

Încă de la începutul epidemiei din China, producătorul a furnizat remdesivir pentru tratament unui „număr mic de pacienți”, în colaborare cu autoritățile medicale chineze. De asemenea, în luna ianuarie 2020, remdesivir a fost administrat primului pacient american care a fost confirmat cu noul coronavirus. Primele rezultate au fost promițătoare, deci au fost continuare studiile. Întâi în Cehia, apoi în Italia și în alte țări din Europa. Recent, Japonia a anunțat că va începe tratarea bolnavilor cu remdesivir.

OMS a lansat și un studiu clinic mare (studiul SOLIDARITY), care include un grup de pacienți tratați cu remdesivir. Remdesivir a arătat rezultate satisfăcătoare in vitro şi pe animale pentru alte virusuri precum Ebola, SARS şi MERS. Date de eficienţă care au justificat testarea sa pe noul coronavirus.

„Există doar un singur medicament eficient în acest moment, iar noi credem că este Remdesivir”, a spus Bruce Aylward, director general adjunct la OMS, în timpul unei conferințe de presă susținute la Beijing.

Remdesivir este un promedicament care metabolizează în forma sa activă GS-441524. Un analog nucleotidic al adenozinei, GS-441524 interferează cu acțiunea virală ARN polimerazei dependentă de ARN și evită corectura exoribonucleazei virale (ExoN). Astfel provoacă o scădere a producției de ARN viral.

Cu alte cuvinte, remdesivir blochează ARN polimerazei, o enzimă implicată în replicarea virusului, în interiorul celulei. Remdesivir este în formă injectabilă, care este administrată o dată pe zi în protocoalele de testare. Tratamentul se întinde pe o perioadă de 5 până la 10 zile.

Va fi accesibil acest medicament? Costul pentru a produce remdesivir a fost estimat printr-un studiu al Jurnalului de Eradicare a virusului la sub 1 USD pe zi de tratament (0,93 USD). De exemplu, hidroxiclorochina are un cost de producţie de peste zece ori mai mic (0,08 dolari). În plus, pentru a calcula preţul final al remdesivir, trebuie adăugate costuri suplimentare legate de dezvoltarea produsului. Astfel, rămâne de văzut cum va putea fi produs la cel mai mic preț, pentru ca țările lumii să îl achiziționeze.

Laboratorul Gilead a anunţat că va accelera producţia de remdesivir

„Ne-am stabilit un obiectiv ambiţios de a produce mai mult de 500.000 de tratamente până în octombrie şi mai mult de un milion până la sfârşitul acestui an”, a declarat Daniel O’Day, CEO al Gilead.

Remdesivir necesită paşi de fabricaţie care durează câteva săptămâni. În cazul unor rezultate pozitive şi a unei undei verzi pentru introducerea pe piaţă, presiunea asupra termenelor şi a capacităţilor de producţie ar fi intensă.

Laboratorul are locaţii de producţie cu sediul principal în America de Nord. Producătorii au solicitat partenerilor din Europa şi Asia să crească rata de producţie.

România va primi 30 de doze de Remdesivir

Medicul Alexandru Rafila a vorbit în mai multe rânduri despre eficiența medicamentului Remdesivir. Iată că, acum, a fost făcut anunțul că 30 de doze din medicamentul antiviral va ajunge la bolnavi din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, potrivit Mediafax.

„Pentru Remdesivir, ANMDMR a iniţiat, alături de alte câteva state europene, procedura de solicitare a avizului pentru utilizare compasională (tratament de ultimă instanţă) la nivelul Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman la EMA (Eurpean Medicines Agency), conform procedurilor legislative în vigoare, având în vedere faptul că este un medicament neautorizat de punere pe piaţă şi aflat în etapa de studii clinice. După obţinerea avizului pozitiv al Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman al EMA cu privire la condiţiile de utilizare ale Remdesivir şi după depunerea cererii la nivel naţional, într-un timp foarte scurt, acest medicament a fost autorizat pentru furnizarea ca tratament de ultimă instanţă.

Într-o primă etapă, compania va pune la dispoziţie un număr de 30 de doze de tratament, cu posibilitatea de suplimentare, în funcţie de capacitatea de producţie a acesteia. România şi-a manifestat interesul pentru creşterea numărului de doze şi a numărului de centre de tratament”, a transmis ANMDMR.

Totuși, medicamentul nu este încă gata pentru a fi pus în vânzare. Încă se așteaptă rezultatele oficiale ale studiilor clinice, care ar putea apărea în vară. După acest moment, va mai dura o lună, până când va ajunge în România, conform informațiilor furnizate de Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că medicamentul pentru COVID-19 poate ajunge în România la o lună după ce va fi aprobat de FDA.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: