Redactia.ro
Home » Știri » Salariile la control! Câți bani câștigă românii și care sunt cele mai sărace județe din țară

Salariile la control! Câți bani câștigă românii și care sunt cele mai sărace județe din țară

Sărăcia românilor se reflectă în salariile pe care le încasează, In momentul de fata sunt în jur de 37 de județe care se afla sub media pe economie, în ceea ce privește câștigul salarial mediu pe lună. Odată cu instalarea pandemiei de COVID19, sunt afectate atât locurile de muncă, dar și salariile multora dintre români.

Unde se înregistrează cele mai scăzute venituri în România

Județele Harghita, Teleorman, Covasna, Bihor și Vrancea înregistrează cele mai scăzute câștiguri salariale, potrivit celor de la Gândul. Astfel că, salariul mediu lunar în Harghita este de 2.349 lei, urmat de Teleorman cu 2.360 lei, Covasna cu 2.379 lei, Bihor cu 2.385 lei și respectiv Vrancea cu 2.389 lei. Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, ”câştigul salarial mediu brut lunar realizat în anul 2019 pe total economie a fost 4.853 lei. Câştigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei naţionale a fost 2.986 lei, în creştere cu 13% (+344 lei) comparativ cu anul precedent.

București și Cluj, cele mai marii salarii medii nete

La polul opus, salariul mediu net în valoare de 4.068 lei se câștigă în București. Urmează județul Cluj, cu un salariu mediu net de aproximativ 3.449 lei și Timiș, cu 3.310 lei.

Cine a câștigat cei mai mulți bani

Cât privește sectoarele care au înregistrat cele mai mari câștiguri salariale medii nete lunare în anul precedent, sunt menționate administrația publică, informații și comunicări, asigurări, energie, industria extractivă, activitățile profesionale, sănătate și învățământ.

Angajări și concedieri în România. Ce mișcări au avut loc pe piață muncii

Comparativ cu 2018, cele mai multe angajări au fost făcute în comerț, aproximativ 25.500 persoane, urmat de domeniul construcțiilor cu peste 20.700 persoane și sănătate, cu mai mult de 14.000 de persoane angajate în 2019. Cât privește concedierile, scăderi semnificative în câmpul muncii au fost înregistrate în sectoare precum industria prelucrătoare, asigurări, industria extractivă și învățământ.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: