Redactia.ro
Home » Homepage » Săptămână de foc pentru noul Executiv. Ce șanse are Guvernul Orban

Săptămână de foc pentru noul Executiv. Ce șanse are Guvernul Orban

ludovic orban

Ludovic Orban duce negocieri grele pentru învestirea Guvernului său. Premierul desemnat continuă, luni, negocierile în vederea susținerii învestirii Guvernului său în Parlament.

PMP, USR și UDMR sunt partidele care și-au anunțat susținerea fermă a Guvernului Orban până în prezent. ALDE va decide luni acest aspect, în timp ce Pro România și PSD au anunțat că nu vor vota.

Liderul PNL Ludovic Orban contează pe 234 de voturi pentru susținerea guvernului său în Parlament, el declarând duminică seară că, în afara celor 225 de voturi ale formațiunilor care au declarat explicit că susțin Guvernul, mai are angajamente de vot din partea a încă cel puțin 9 parlamentari, în condițiile în care sunt necesare cel puțin 233.

Viorica Dăncilă, ironică înainte ca Ludovic Orban să formeze noul Guvern

„Voturi institutionale sunt 225, ale formatiunilor politice care au declarat sustinerea. Mai avem angajamente de vot astazi, din partea a cel putin noua parlamentari, dar, asa cum v-am explicat, am angajat discutii cu foarte multi parlamentari, individual. Vom discuta in continuare cu parlamentarii Pro Romania pentru a participa efectiv, pentru a nu urma boicotul pe care il pune la cale PSD, astfel incat sa avem o procedura normala de investire”, a declarat Orban, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă va relua discuțiile și cu liderul Pro România, Victor Ponta, Ludovic Orban a răspuns: „In masura in care exista deschidere si de partea cealalta”.

Cele 225 de voturi invocate de premierul desemnat provin de la PNL, ALDE, USR, UDMR, PMP si de la grupul minoritatilor.

Parlamentarii din PMP, USR și UDMR votează învestirea noului executiv

Eugen Tomac a anunțat, duminică, după ședința Colegiului Național, că toți parlamentarii PMP vor vota învestirea Guvernului Orban în Parlament, în anumite condiții. Printre cerințele PMP se află asumarea Guvernului PNL că va da atenție proiectelor de infrastructură, dar și un proiect pentru extinderea rețelei de gaze și reducerea numărului de parlamentari la 300. PMP a renunțat însă la condițiile referitoare la înființarea unui Minister pentru relația cu Moldova. Partidul nu mai vrea nici portofolii guvernamentale. Tomac a anunțat că PMP va semna un acord politic cu PNL.

Și liderul USR Dan Barna a anunțat că toți parlamentarii USR vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, indiferent de nemulțumirile din partid cu privire la desemnarea anumitor miniștri. Liderul USR a adăugat că luni va semna un acord politic cu premierul desemnat Ludovic Orban.

Zi decisivă pentru Guvernul Orban. Cum arată noua listă de miniștri

UDMR vrea, de asemenea, semnarea unui acord de susținere pentru Guvernul PNL. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Uniunea va semna, luni, acest acord, precizând că șansele de a da un vot de încredere viitorului Executiv sunt foarte bume.

ALDE va decide în ședința forurilor statutare de luni cu privire la votul pentru Guvernul Orban. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, însă, săptămâna trecută, că a ajuns la un acord cu PNL în privința tuturor cerințelor ALDE, astfel că formațiunea politică va decide în forurile statutare susținerea învestiturii noului Guvern.

PSD și Pro România au anunțat că nu votează Guvernul Orban. Potrivit unui anunț făcut duminică de către Viorica Dăncilă, parlamentarii din PSD nu vor participa la votul de învestire al Guvernului Orban. Ea a susținut că toți cei care vor vota noul Guvern trebuie să își asume și programul de guvernare al PNL, un program „bazat pe reduceri”.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: