Redactia.ro
Home » Știri » Șase români, incluși de Forbes în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Au averi de miliarde de dolari

Șase români, incluși de Forbes în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Au averi de miliarde de dolari

Cine este Daniel Dines și cum a ajuns cel mai bogat român? Are miliardele de euro în conturi

Șase români se numără printre miliardarii lumii conform clasamentului recent publicat de revista Forbes. Cel mai bogat român din acest clasament pentru anul 2024 este cotat la 2,7 miliarde de dolari și ocupă poziția 1.238 din totalul de 2.781 de miliardari din întreaga lume, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Daniel Dines, Ion Țiriac, frații Dragoș și Adrian Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia sunt cei șase români care au reușit să intre în Topul Forbes pentru miliardarii lumii în 2024. Suma totală a averilor lor se ridică la 10,6 miliarde de dolari.

Clasamentul celor mai bogați români

Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, este cel mai bogat român, fiind cofondatorul companiei UiPath din domeniul tehnologiei. Potrivit Forbes, averea sa este estimată la 2,7 miliarde de dolari. UiPath, prima „unicorn” românească, este o companie specializată în automatizarea robotică a proceselor și a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021. Dines, absolvent al Universității București, locuiește în prezent în New York și a intrat în clasamentul Forbes în 2020. Averea sa a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari față de 2023, însă vârful a fost atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când era evaluată la 6 miliarde de dolari.

Ion Țiriac, al doilea cel mai bogat român, în vârstă de 84 de ani, are o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari. Fostul tenisman a acumulat averea în domeniul bancar, al asigurărilor, în imobiliare și industria auto. A intrat în clasamentul Forbes pentru prima dată în 2019, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Averea sa a crescut ușor în 2024 față de anul precedent, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.

Frații Dragoș și Adrian Pavăl se numără și ei printre miliardarii lumii, cu o avere însumată de 2 miliarde de dolari. Dragoș Pavăl, în vârstă de 57 de ani, cofondatorul Dedeman, ocupă locul 1.623 în clasamentul Forbes, iar averea sa este în continuă creștere, ajungând la 2 miliarde de dolari în 2024. Fratele său, Adrian Pavăl, în vârstă de 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari și se află pe locul 2.152 în lista Forbes. Afacerea Dedeman, fondată în 1992, a crescut de la o singură locație în Bacău la 57 de magazine cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari și un stoc variat de produse.

Cine sunt Ion Stoica și Matei Zaharia

Ion Stoica și Matei Zaharia completează lista miliardarilor români, fiecare având o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Ion Stoica, în vârstă de 59 de ani, cofondator și președinte executiv al Databricks, se numără printre cei mai importanți investitori în domeniul software-ului, cu conexiuni la giganții cloud Microsoft și Amazon. Matei Zaharia, în vârstă de 38 de ani, cofondator și director de tehnologie al Databricks, este recunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea motorului de analiză a datelor Apache Spark și este apreciat pentru expertiza sa în domeniul inteligenței artificiale.

Acești șase români reușesc să se impună în clasamentul global al miliardarilor prin performanța și inovația în diverse domenii de activitate, consolidând astfel poziția României pe harta mondială a afacerilor și tehnologiei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini