Redactia.ro
Home » Știri » Schimbare uriașă pentru pensii! Românii își pot cumpăra vechime

Schimbare uriașă pentru pensii! Românii își pot cumpăra vechime

Românii își pot cumpăra vechime

Schimbare majoră pentru pensii! Românii pot cumpăra vechime la pensie din nou. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până în luna august a anului 2021.

Românii își pot cumpăra vechime

Potrivit unei ordonanțe de urgență dată de Guvern, persoanele care nu au calitatea de pensionar și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani.

Casa Națională de Pensii Publice a transmis că este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani, a intrat în vigoare la data de 28.09.2020. Astfel omânii își pot cumpăra vechime în 2020.

Persoanele care doresc acest lucru pot solicita închirierea unui astfel de contract de asigurare socială numai în perioada 28.09.2020-31.08.2021. În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Cât costă 6 ani de contribuţie la pensie

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare, scrie antena3.ro.

În situația în care, pe perioada aplicării ordonanței, salariul de bază minim brut se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate. Cele două variabile noi vor fi utilizate doar în cazul contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data intrării în vigoare a actului normativ care modifică aceste variabile.

În situaţia în care, la data de 31.08.2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate. După data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, nu se mai poate încheia act adiţional la acesta.

Plata contribuției se poate face prin orice mijloace de plată prevăzute de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, în contul deschis la Trezoreria Statului pe seama casei teritoriale de pensii.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  • declaraţia pe propria-răspundere;
  • procura specială trebuie să conţină, în mod expres, numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP.

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat, este ales de persoana care încheie contractul. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut este de 2230 lei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: