Redactia.ro

Schimbări legislative pentru pensionarii din România. Ce se va întâmpla cu pensionarii cărora li s-au greșit banii

sursa - pixabay

Anul 2025 începe cu un amestec de vești bune și mai puțin bune pentru pensionarii din România. Pe de o parte, unii dintre aceștia vor beneficia de modificări legislative favorabile, care le oferă un respiro, în timp ce pe de altă parte, altele îi vor dezamăgi. Deși au existat promisiuni de creșteri ale pensiilor, realitatea bugetului public și prioritățile guvernamentale aduc incertitudine.

Pensionarii care au fost afectați de erori de calcul sau plată vor avea parte de o ușurare importantă în acest an, iar în ceea ce privește indexarea pensiilor, veștile nu sunt deloc optimiste. Iată care sunt schimbările care vor impacta pensionarii din România în 2025 și ce se va întâmpla cu pensiile în acest an.

Ce se întâmplă cu pensionarii din România care au primit banii greșit

Unul dintre cele mai importante aspecte legislative din 2025 pentru pensionari este Legea 285/2024, care vine cu vești bune pentru cei care au primit sume mai mari la pensie din greșeală. Mulți pensionari au fost afectați în trecut de erori de calcul sau de plată și s-au văzut nevoiți să restituie bani pe care nu i-au obținut din vina lor.

Cu toate acestea, conform noii legi, aceștia nu vor mai fi obligați să returneze acele sume dacă greșelile nu au fost cauzate de ei. În mod special, modificările se aplică și pentru pensionarii care au fost afectați de noile reglementări din cadrul Legii Pensiilor (360/2023). Astfel, aceștia nu vor mai fi nevoiți să returneze datoriile care provin din erori de sistem.

„Debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii […] nu se recuperează”, se menționează în textul legii, ceea ce reprezintă o ușurare pentru pensionarii care s-au confruntat cu astfel de situații. Măsura este aplicabilă pentru toate categoriile de pensii, fiind considerată un sprijin esențial în contextul economic actual.

Cu toate acestea, legea nu acoperă toate situațiile. Pensionarii care au folosit documente ilegale sau au declarat date false nu vor beneficia de această scutire, iar aceștia vor fi obligați să restituie banii primiți în mod incorect. Totuși, pentru majoritatea pensionarilor care au fost victime ale unor greșeli administrative, această lege vine ca o măsură de protecție, eliminând o povară financiară semnificativă.

Se măresc sau nu pensiile anul acesta

Pe de altă parte, pensionarii din România se află într-o așteptare tensionată privind majorările pensiilor în acest an. Guvernul promisese încă din luna ianuarie 2025 o creștere a pensiilor, dar din cauza lipsei de fonduri în bugetul public, aceste promisiuni nu s-au concretizat. Pensionarii speră ca, cel puțin, o parte din această indexare să se materializeze în bugetul final, care urmează să fie adoptat până pe 10 ianuarie. Deși există încă speranțe ca pensiile să fie majorate pe parcursul anului, aceste așteptări au fost deja frânte de declarațiile oficiale care sugerează că nu va exista o creștere a pensiilor în 2025.

Premierul Marcel Ciolacu avansase ideea unei posibile indexări a pensiilor în toamna acestui an sau acordarea unor ajutoare punctuale pentru pensionarii cu venituri mici. Însă, în urma unor discuții recente, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a lăsat să se înțeleagă că prioritățile guvernului sunt altele și că majorările pensiilor nu se vor regăsi pe lista de priorități pentru 2025.

„În următoarele două săptămâni, vom avea discuții cu toate ministerele, pe toate bugetele de resort, inclusiv cu Ministerul Muncii. Vom analiza propunerile pe care le vor gândi toate aceste ministere. Încă o dată, obiectivul principal pentru 2025 este să putem plăti ce a fost în plată în noiembrie ca nivel de salariu, de pensie, de alocații sociale, de protecție socială, sumele care au fost în vigoare în noiembrie 2024”, A declarat Tanczon Barna, într-o declarație pentru Antena3.

Această declarație a ministrului Finanțelor subliniază realitatea economică dificilă cu care se confruntă România și sugerează că majorările pensiilor sunt, cel puțin pentru moment, imposibile din cauza resurselor limitate. În acest context, pensionarii care așteptau o creștere semnificativă a pensiilor în 2025 riscă să fie dezamăgiți, iar cei care au venituri mici pot spera doar la ajutoare punctuale, care nu vor compensa diferența.

Anul 2025 aduce atât vești bune, cât și proaste pentru pensionarii din România. Pe de o parte, Legea 285/2024 vine în sprijinul celor care au primit sume mai mari la pensie din greșeală, oferindu-le o scutire de restituire a acestor bani, dacă greșelile nu au fost cauzate de ei. Acesta este un pas important, care ajută pensionarii să evite povara unor datorii nejustificate.

Pe de altă parte, însă, pensionarii care sperau într-o majorare a pensiilor în 2025 sunt confruntați cu o realitate economică dură. Promisiunile guvernului de creștere a pensiilor sunt din ce în ce mai puțin fezabile, iar majorarea acestora este, cel mai probabil, amânată pentru viitorul apropiat. Rămâne de văzut dacă măsurile de sprijin pentru pensionarii cu venituri mici vor face diferența și dacă aceștia vor beneficia de ajutoare punctuale. Până atunci, pensionarii trebuie să se confrunte cu incertitudinea financiară și cu promisiuni care nu s-au concretizat.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: