Redactia.ro
Home » Homepage » Se ieftinește energia electrică, de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai puțin

Se ieftinește energia electrică, de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai puțin

energia electrică

Tarifele la energia electrică vor scădea de la 1 iulie, a anunțat, luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Piața urmează să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie, iar consumatorii casnici vor fi nevoiți să-și aleagă furnizorul. 

Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului de reglementare al ANRE de luni, 29 iunie 2020, când au fost aprobate ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrică aplicate clienţilor casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanţă: CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România, Tinmar Energy, potrivit unui comunicat ANRE.

Astfel, tarifele vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, urmând ca piaţa să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021. ANRE aminteşte că perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienţii casnici şi de stabilire a preţurilor pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanţă pe bază de contracte reglementate.

Clienții casnici trebuie să-și aleagă furnizorul

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate la energia electrică. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia.

ANRE a pus la dispoziţie pe pagina web o aplicaţie denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, cu care consumatorii pot compara prețurile de furnizare şi condiţiile oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.

De la 1 iulie se ieftinesc și gazele

De la 1 iulie românii vor scoate mai puțini bani din buzunar și pentru plata lunară a gazelor. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care anticipează o scădere a costului cu 10-15%. Acest aspect vine în contextul noilor măsuri impuse de guvern pentru liberalizarea pieței gazelor naturale.

„Am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la o scădere cu un procent între 10-15% şi mă aştept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă şi în facturile cetăţenilor.

Începând cu data de 1 iulie, preţul la gaze va fi format liber şi cred că pentru prima dată nu mai putem vorbi de creşterea preţului la gaze, ci cu cât va scădea preţul la gaze. Eu sunt foarte optimist şi o să vedeţi că avem dreptate. Preţul la gaze, în urma liberalizării, va fi mai mic decât preţul pe care populaţia îl plăteşte în momentul acesta, un preţ reglementat.”, a declarat Virgil Popescu, joia trecută, la începutul şedinţei de guvern.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini