Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă certificatele de naștere. Care sunt modificările

Se schimbă certificatele de naștere. Care sunt modificările

Certificat de nastere

Există niște modificări ce ar putea avea loc în ceea ce privește certificatele de naștere. Iată ce arată un proiect al autorităților despre lege.

Modificări la certificatele de naștere. Ce trebuie să știm

Există un proiect de lege privind modificarea actelor de stare civilă. Astfel, inclusiv certificatele de naștere vor suferi modificări. Certificatele de căsătorie plastifiate vor fi considerate nule, iar părinții nu pot să le dea copiilor mai mult de trei nume, după cum arată legea.

Certificatele de naștere vor putea fi de acum în format electronic, arată un proiect de lege, iar primul exemplar va deveni unul electronic, spre deosebire de modelul clasic, când primul exemplar era cel de hârtie.

„Exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic”, se arată în proiect.

Cum se face înregistrarea unei nașteri în țara noastră. Ce arată legea

„(1) Înregistrarea nașterii se face în baza următoarelor documente:

a) certificatul medical constatator al nașterii, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliul/ștampila unității sanitare, semnătura și parafa medicului;

b) actul de identitate al mamei și/sau al declarantului, dacă nașterea nu este declarată de mamă;

c) certificatul de căsătorie al părinților copilului, în original și în fotocopie, dacă sunt căsătoriți, iar dacă aceștia poartă nume de familie diferit, declarația scrisă cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul;

d) declarația de recunoaștere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în fața ofițerului de stare civilă care înregistrează nașterea sau la notarul public, din care să rezulte și numele de familie pe care îl dobândește copilul, la care se anexează consimțământul mamei; în cazul tatălui minor acesta este asistat de reprezentantul legal.

(2) În situația în care unul dintre părinți sau ambii sunt cetățeni străini, sunt necesare documentele prevăzute la alin. (1), precum și următoarele:

a) pașaportul părintelui cetățean străin/părinților cetățeni străini, respectiv actul de identitate pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, în original și în fotocopie, și traducerea legalizată a filei care conține datele de identificare;

b) certificatul de căsătorie al părinților copilului și traducerea legalizată a acestuia, dacă părinții sunt căsătoriți; originalul certificatului și traducerea acestuia vor fi apostilate/supralegalizate”, arată legea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: