Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă legea! Anunț pentru românii care urmează să iasă la pensie

Se schimbă legea! Anunț pentru românii care urmează să iasă la pensie

pensiile

Toți cei care se află în pragul pensionării, dar nu au cei 15 ani vechime pentru a beneficia de o pensie de limită de vârstă, s-au bucurat la aflarea veștii cum că pot achiziționa retroactiv vechime pentru cel mult șase ani. Dar, ce înseamnă, mai exact, acest lucru?

Ce înseamnă cumpărarea vechimii pentru pensie

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2020 prevede faptul că cei interesați pot să-și acopere până la șase ani din trecut în care nu au plătit deloc contribuția de asigurări sociale (CAS) sau nu au plătit-o alții pentru aceștia, deși acest lucru ar fi fost normal, informează capital.

Cu toate acestea, cumpărarea vechimii nu înseamnă ieșirea mai devreme la pensie. Nu pot să achite CAS-ul pentru a câștiga dreptul de pensionare anticipată sau pentru a-și spori pensiile deja în plată, românii care care aleg să plătească din urmă pentru perioadele în care nu figurează deloc drept contributori în sistemul de pensii. De altfel, nu pot beneficia de acest mecanism și cei care sunt deja pensionați.

Cum se cumpără vechimea celor șase ani

Teoretic, dacă cineva dorește să cumpere vehimea pe toți cei șase ani permiși de lege ar trebui să plătească 40.000 de lei. Termenul este destul scurt, doar un singur an, până la 31 august 2021, dar plata se poate face și eșalonat. Cei șase ani nu sunt consecutivi, ci la alegere.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru cumpărarea vechimii

Trebuie însă îndeplinite câteva condiții pentru a putea beneficia de acest lucru o persoană care se află în pragul pensionării:

-Nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia,

-Nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii,

-La data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

-Să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.

Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă a fost introdusă la sfârşitul anului 2016, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016, termenul a fost prelungit de două ori, iar în final plata a fost sistată la 1 ianuarie 2019. Fosta lege prevedea că se poate achita retroactiv contribuţia la pensii pentru 5 ani consecutivi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: