Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedați de COVID-19! De când intră în vigoare măsurile

Se schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedați de COVID-19! De când intră în vigoare măsurile

Se schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedați de COVID-19! De când intră în vigoare măsurile

Scandalul provocat în urma înmormântării Corneliei Catanga a făcut ca autoritățile să decidă o nouă schimbare a protocolului privind înmormântarea celor decedați de Covid-19. 

Se schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedați de COVID-19

Protocolul în ceea ce privește înmormântarea celor decedați din cauza virusului SARS-CoV-2 va fi schimbat, potrivit autorităților. Anunțul a fost făcut duminică, 28 martie, de șeful Secretariatulului de stat pentru culte, iar noile măsuri vor intra în vigoare înainte Paștelui.

”Am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă”, a declarat Victor Opaschi, șef Secretariatul de stat pentru culte.

Ministerul Sănătății a emis un nou protocol în ceea ce privește înmormântările pacienților morți din cauza virusului SARS-CoV-2. Regulile stricte de odinioară au mai fost relaxate în prezent. Astfel, rudele de grad 1-2 ale personanei decedate de coronavirus pot participa la înmormântare doar dacă nu prezintă simptome specifie bolii COVID-19 și doar dacă primesc acordul DSP și avizul din partea centrelor județene.

”Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital. Protocolul se aplică şi următoarele cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. În aceste situaţii medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului”, se arată în ordinul emis de Ministerul Sănătății.

Familiile celor decedați de COVID în spitale trebuie să fie anunțați telefonic de cadrele medicale și trebuie să ridice trupul neînsuflețit al bolnavului într-un anumit interval de timp, în funcție de distanța față de unitatea medicală.

Protocolul nou specifică clar că aparținătorii nu pot solicita autopsii medico-legale în cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus. Acest lucru poate fi făcut doar pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.

”În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale”, conform noului Protocol.

Mai mult, preotul va fi chemat la spital, iar decedatul va fi îmbrăcat înainte de înmormântare, fără să fie pus într-un sac de plastic. După ce va fi sigilat sicriul, se va depune la capelă, iar înmormântarea se va face portrivit regulilor ortodoxe.

”Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale persoanei decedate şi transportă cadavrul către spaţiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecţie”, potrivit Ordinului.

Decizia a fost luată în urma înmormântării Corneliei Catanga

Decizia a fost luată în urma scandalului provocat la înmormântarea Corneliei Catanga. Familia s-a plâns că artista nu a avut parte de o slujbă de înmormântare și priveghi, conform datinilor creștine. Legislația actuală prevede ca morții de COVID să fie preluați de la morgă într-un sicriu sigilat și dusi direct la cimitir, iar de față pot participa doar un număr limitat de persoane.

Înmormântare Catanga

Soțul și fiul Corneliei Catanga s-au plâns că artista a fost băgată fără haine în sicriu și trimisă direct la groapă, fără a avea parte de o slujbă oficiată de un preot, care să se roage pentru sufletul ei sau de un priveghi, unde să vină toți fanii ei să-și ia rămas bun.

Scandalul și cerințele lor au fost ascultate, astfe că autoritățile vor acum să modifice protocolul în cazul celor care mor ca urmare a infecției cu coronavirus.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: