Redactia.ro
Home » Știri » Șeful Armatei trage un semnal de alarmă. De câți soldați are nevoie țara noastră? Românii trebuie să fie pregătiți pentru război

Șeful Armatei trage un semnal de alarmă. De câți soldați are nevoie țara noastră? Românii trebuie să fie pregătiți pentru război

Șeful Armatei trage un semnal de alarmă. De câți soldați are nevoie țara noastră? Românii trebuie să fie pregătiți pentru război

Într-un interviu, șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, a făcut un apel crucial către populația României, subliniind necesitatea pregătirii pentru eventuale conflicte militare. Generalul a declarat că modificarea legii privind pregătirea populației pentru apărare este esențială și că există un proiect de lege în acest sens, depus la Parlament, pe care speră să fie adoptat în cursul acestui an.

Șeful Armatei trage un semnal de alarmă

Mesajul generalului vine în concordanță cu avertismentele emise de oficiali de rang înalt din NATO și țări europene cu privire la necesitatea pregătirii populației civile în fața posibilelor amenințări la adresa securității regionale și globale.

Generalul a subliniat că actuala situație internațională, în care Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială și democrație, trebuie să fie luată în serios.

Românii trebuie să fie pregătiți pentru război: „Populația României trebuie să se îngrijoreze”

El a subliniat că, în calitate de militar, are convingerea că Federația Rusă nu se va opri aici și că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă. De asemenea, a avertizat asupra posibilelor tensiuni în Balcanii de Vest și escaladarea politicii președintelui Putin în viitorul apropiat.

În ceea ce privește pregătirea populației, generalul a vorbit despre proiectul de lege care vizează introducerea serviciului militar voluntar pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, indiferent de sex sau naționalitate. Inspirat de modelul suedez, acest program ar oferi oportunitatea celor interesați să învețe cum să tragă cu arma, să se orienteze în medii dificile și să supraviețuiască în situații critice. Totodată, tinerii ar fi pregătiți să se protejeze împotriva armelor chimice și să efectueze decontaminarea personală.

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Generalul a subliniat că este crucial ca acest proiect de lege să fie adoptat în acest an, deoarece toate țările NATO și Europa în ansamblu se află într-o situație în care timpul este o resursă valoroasă și trebuie utilizat în mod eficient pentru a se pregăti în fața amenințărilor reale.

„În primul rând, trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război. Trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării. Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a mai spus generalul.

„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului. Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri și s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte și România. Să ne adresăm celor care doresc să învețe să tragă cu arma, să orienteze într-un mediu dificil, să supraviețuiască într-un mediu dificil, să știe să se protejeze împotriva armelor chimice, să-și facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învățate și achiesate de doritori”, a mai spus acesta.

De câți soldați are nevoie România

În încheiere, generalul a dezvăluit că, în prezent, efectivele armatei române numără aproximativ 80.000 de militari profesioniști, în timp ce necesitatea optimă ar fi cu 50% mai mare. El a subliniat că rezerviștii armatei sunt prea în vârstă pentru a fi folosiți într-un conflict viitor și a evidențiat importanța consolidării capacităților militare ale țării pentru a face față provocărilor de securitate din zilele noastre:

„În momentul de față, avem în jur de 80.000 de militari profesioniști. Nivelul de ambiție și consider eu că efectivul suficient pentru o armată profesionistă în România ar fi undeva în jur de 120.000, ați văzut că și ministrul Apărării Naționale a lansat această informație.

Avem în evidențe un număr de rezerviști, n-aș vrea să intru în detalii tehnice, cum am spus. Cert este că din 2007, când noi am renunțat la armata obligatorie, până acum, au trecut foarte mulți ani. Rezerva noastră a rămas la nivelul anului 2007. Asta înseamnă că acum sunt [oameni] undeva în vârstă de 48 de ani. Este foarte îmbătrânită pentru luptă. Imaginați-vă o persoană la 50 de ani, cu un sac de spate, o raniță, cum este cunoscut popular, de 80 de litri în spinare.”

Sursa foto: MApN

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: