Redactia.ro
Home » Știri » Sistemul medical nu s-a schimbat cu nimic după Colectiv. Mărturia unei asistente: „Nu prea s-a rezolvat nimic de atunci…”

Sistemul medical nu s-a schimbat cu nimic după Colectiv. Mărturia unei asistente: „Nu prea s-a rezolvat nimic de atunci…”

Sistemul medical nu s-a schimbat cu nimic după Colectiv. Mărturia unei asistente: „Nu prea s-a rezolvat nimic de atunci...”

Sistemul medical nu s-a schimbat cu nimic după Colectiv, potrivit uneia dintre asistentele care au intervenit în noaptea tragediei de la clubul Colectiv, unde 65 de persoane și-au pierdut viața, iar alte zeci au ajuns de urgență la spital. Iată mărturia acesteia!

Sistemul medical nu s-a schimbat cu nimic după Colectiv

Daniela Minea, susține că în cei șapte ani de la nenorocire nu s-a schimbat nimic în sistemul medical românesc. Aceasta a fost în prima linie de îngrijire a victimelor din Colectiv, în noaptea în care 65 de persoane și-au pierdut viața.

Asistenta medicală susține cu tărie faptul că dacă în prezent s-ar repeta o astfel de tragedie, bilanțul victimelor ar fi asemănător:

„Nu prea s-a rezolvat nimic de atunci, deşi noi am aşteptat să se rezolve ceva în perioada asta, cum nu s-a rezolvat în mare măsură nici în sănătate sau…totul este cam la fel. Exact cum atunci a zis domnul ministru care era pe vremea aia, că totul este ok şi se pot trata pacienţi şi nu a fost aşa, aşa este şi acum.

Lucrurile ar arăta la fel (.n .red dacă ar avea loc un nou Colectiv). Întrebarea mea era şi atunci, şi acum, dacă, Doamne fereşte, va fi un cutremur în Bucureşti, cum va arăta Bucureştiul? Cum vor arăta spitalele? Pentru că în 30 de ani de la Revoluţie nu s-a construit niciun nou spital, noroc cu răposatul că stăm în nişte spitale pe care le-a construit el acum 50, 60 de ani şi dacă nu erau spitalele astea ne tratam în corturi.

Iar dacă, Doamne fereşte, este o catastrofă, pentru că Bucureştiul este cum știți că este, cu blocurile care sunt, aşa va fi, în corturile acelea pe care le-a pus Arafat la Băneasa, sau unde le-a pus. Acolo vor fi.

Că statul ar fi trebuit să rezolve ceva, măcar un pic din ce trebuia să rezolve, pentru că, de exemplu, nu mi se pare ok să se facă spitale publice din bani privaţi, adică un ONG a reuşit să construiască un spital, dar statul român, nu.

Este adevărat, au fost dotări, că eu lucrez în spital şi ştiu, dotările sunt, adică suntem la nivel high la dotări, au fost mai mulţi implicaţi şi dotările există, nu ştiu în toate spitalele dacă este la fel, dar lucrăm într-o maternitate care va avea 100 de ani. Deci clădirea este construită, în 1938 iar spitalele astea mari, Municipal, şi toate, au 50 de ani, a declarat, pentru News.ro, Daniela Minea.

Daniela Minea: „Nu mi se pare normal ca cei care au fost implicaţi să primească doar atât de puţini ani.”

Cadrul medical este de părere că cei răspunzători de tragedie au plătit prea puțin pentru viețile care s-au stins în urmă cu 7 ani de zile:

„Mi s-a părut foarte ciudat procesul, în primul rând că a fost de lungă durată, ca toate procesele, şi în al doilea rând, verdictul. Nu mi se pare normal ca cei care au fost implicaţi să primească doar atât de puţini ani.

Ei au ţinut acel club într-un loc care…eu am avut un şoc când m-am dus după aia şi am văzut acolo, era un depozit care era…cum să primeşti atâţia oameni într-un depozit care nu avea geamuri, geamurile erau sigilate, acolo era un depozit de încălţăminte de pe vremea lui Ceauşecu, şi ca să se fure probabil au zidit ferestrele. 

Faptul că cei care au reuşit să iasă de acolo s-au întors înapoi să-i scoată pe ceilalţi. Au fost mulţi, nu am reuşit să-i ajutăm foarte mult, au venit salvările, i-au luat, au ajuns la spitale, am rămas prietenă cu o grămadă din cei care au fost acolo.

Şocul când am ieşit din curte şi cineva, cred că unul din bodyguarzi a spus, „Nu aici, nu ajutaţi aici că ei sunt morţi deja”, îi sortaseră deja pe trotuar, pe trotuar s-a dat primul ajutor. Au luat şi câte 6, 7, nu a mai contat că erau 2 sau 3 locuri în salvare, au luat mai mulţi şi i-au dus”, a mai declarat Daniela Minea, pentru sursa citată.

Şapte ani de la tragedia din Colectiv

Astăzi, 30 octombrie, la 7 ani de la tragedie, familiile și prietenii celor 65 de persoane care au murit în incendiul de la Colectiv se vor întâlni în fața clubului, de unde vor pleca într-un manifest spre Parchetul General. Aceștia vor purta portretele celor 65 de victime.

„Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, scriu organizatorii în mesajul evenimentului anunțat pe Facebook.

Manifestul pentru cele 65 de victime care și-au pierdut viața în urmă cu 7 ani este organizat de Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy și are loc începând cu ora 18:00.

65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți.

Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.

Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.

La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.

Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi.

Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, au transmis organizatorii.

Slujbe speciale de pomenire organizate de Patriarhie la comemorarea de 7 ani de la Colectiv

Conform unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza săvârşirea unei slujbe de pomenire pentru cele 65 de victime, duminică, 30 octombrie 2022 la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni din Bucureşti.

Programul liturgic prilejuit de acest eveniment este următorul:

ora 8.30Slujba Sfintei Liturghii, care va fi săvârșită în biserica parohiei Sfântul Nicolae – Broșteni situată în apropierea fostului club „Colectiv”;

ora 12.00Slujba parastasului, care va fi săvârșită în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broșteni, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureștilor, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;

ora 13.00Slujba parastasului, care va fi săvârșită în fața fostului club „Colectiv” de un sobor format din 10 preoți.

Cu acest prilej va fi depusă o coroană de flori din partea Părintelui Patriarh Daniel în memoria celor pomeniți.

 

Sursa foto: romaniatv.net

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: