Redactia.ro

Sporurile de weekend revin pe fluturașii de salariu. Ce categorie de bugetari primește bani în plus pentru sâmbete și duminici lucrate

Ajutor financiar de 800 de lei pentru pensionari

După luni întregi de tensiuni și nemulțumiri în rândul angajaților la stat, veștile bune încep, în sfârșit, să apară. Sporurile pentru zilele lucrate în weekend și sărbători legale, eliminate prin ordonanța trenuleț de la finalul lui 2023, vor reveni pe fluturașii de salariu. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, în cadrul bilanțului Poliției de Frontieră, și confirmă că măsurile de corectare a legislației au intrat în linie dreaptă.

Dar nu toți bugetarii se vor bucura de aceleași beneficii. În timp ce polițiștii și cadrele din MAI vor primi din nou plata integrală pentru orele suplimentare, profesorii și inspectorii școlari din București deja beneficiază, prin contractul colectiv de muncă, de un spor de 100% pentru munca din weekend. Întrebarea care rămâne este: cine mai intră pe această listă?

Ministerul de Interne anunță revenirea la sporurile de weekend și de sărbători

După o perioadă dificilă, marcată de proteste și nemulțumiri, mai ales din partea angajaților din Poliție și Jandarmerie, ministrul Cătălin Predoiu a confirmat că sporurile pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale vor fi reintroduse.

”Am avut însă un debut de an uşor tensionat prin ricoşeu, ca să spun aşa, şi Ministerul Afacerilor Interne a fost afectat de o serie de prevederi legislative adoptate de Guvern, sub presiunea unor nevoi bugetare şi a unei nevoi de ajustare a cheltuielilor bugetare în prima fază, pentru a putea să relaxăm lucrurile pe parcursul anului, dar, aşa cum v-am spus din prima clipă prin intermediul liderilor de sindicat cu care am discutat imediat, vom rezolva problema”, a afirmat, miercuri, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, la bilanţul Poliţiei de Frontieră, conform News.ro.

Predoiu a punctat că debutul de an a fost tensionat din cauza eliminării unor prevederi legislative, însă acum este convins că situația va fi remediată. Măsura vizează plata muncii în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, inclusiv orele suplimentare, în contextul în care mii de polițiști au fost afectați de suspendarea acestor beneficii.

”E vorba de problema plăţii orelor prestate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, celebrul SDSL, un acronim care a fost vehiculat mai mult decât era cazul în ultima perioadă, pentru că, aşa cum am spus din prima clipă, vom face toate demersurile pentru a corecta legislaţia şi a reveni la un nivel de remuneraţie corespunzător lunii noiembrie 2024. Şi pot să vă spun că este iminentă această modificare”, a mai afirmat ministrul de Interne.

Sporuri de 100% pentru profesori și inspectori școlari din București

Dacă în cazul polițiștilor se așteaptă o modificare legislativă pentru a readuce sporurile în plată, în sistemul de învățământ din Capitală aceste drepturi există deja. Contractul Colectiv de Muncă al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) prevede clar că profesorii, directorii și inspectorii care lucrează în zilele de sâmbătă și duminică beneficiază de un spor de 100% din salariul de bază.

Articolul 27 al acestui contract menționează că, în situațiile în care activitatea nu poate fi întreruptă la final de săptămână, se pot acorda alte zile libere, dar salariații implicați primesc compensația financiară corespunzătoare.

Această prevedere este susținută și de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Potrivit legii, dacă nu este posibilă compensarea prin ore libere în termen de 60 de zile, munca suplimentară va fi plătită cu un spor de 100% din salariul de bază.

Ce prevede legea pentru plata orelor suplimentare și a muncii în weekend

Legea 153/2017 reglementează clar situațiile în care munca suplimentară trebuie compensată. Conform articolului 21:

  • Orele suplimentare prestate în weekend sau în zile de sărbătoare legală trebuie compensate, în primul rând, prin acordarea de timp liber plătit.
  • Dacă acest lucru nu este posibil în termen de 60 de zile, angajatorul este obligat să plătească un spor de 100% din salariul de bază, pentru orele respective.
  • Plata acestor ore se poate face doar dacă au fost dispuse de șeful ierarhic, în scris.
  • Numărul maxim de ore suplimentare permise este de 360 anual, iar peste 180 este nevoie de acordul sindicatului sau al reprezentanților salariaților.

În plus, munca în zilele nelucrătoare poate fi plătită numai dacă instituția publică nu poate funcționa fără prezența angajatului în acele intervale.

Ordonanța-trenuleț și impactul asupra veniturilor bugetarilor

Ordonanța-trenuleț, adoptată la finalul anului trecut, a introdus mai multe restricții legate de cheltuielile bugetare, printre care și eliminarea temporară a plății sporurilor pentru weekend și sărbători legale. Măsura a vizat reducerea deficitului bugetar, dar a dus rapid la valuri de proteste în sistemul public.

Sindicatele au acuzat Guvernul că afectează grav veniturile celor care lucrează în regim special, mai ales în domenii precum apărare, ordine publică sau educație. Ministrul Predoiu a recunoscut că aceste decizii au fost luate sub presiunea bugetului, dar a promis că situația se va corecta pe parcursul anului 2025.

Ce drepturi au bugetarii care lucrează în weekend

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în România există aproximativ 1,3 milioane de bugetari, cei mai mulți fiind angajați în sistemul de învățământ și administrație. Dintre aceștia, o parte semnificativă desfășoară activități și în zilele de sâmbătă sau duminică.

Pentru acești angajați, Codul Muncii prevede reguli clare: dacă nu se pot acorda zile libere în compensare, trebuie oferite sporuri salariale. Legea 153/2017 completează aceste prevederi și stabilește cuantumul sporului: 75% pentru munca suplimentară în timpul săptămânii, respectiv 100% pentru munca efectuată în weekend și sărbători legale, dacă nu este posibilă compensarea prin timp liber.

Totodată, munca suplimentară trebuie documentată și aprobată în scris de superiorul ierarhic, iar plata este condiționată de respectarea plafonului anual legal.

Sporurile în sistemul public: între drepturi și limitări bugetare

În timp ce unele instituții au reușit să evite efectele ordonanței-trenuleț prin contracte colective de muncă, altele așteaptă încă modificări legislative pentru a putea plăti corect orele muncite în plus. Situația nu este uniformă la nivel național, iar drepturile variază în funcție de domeniul de activitate, județ și tipul de contract aplicabil.

Guvernul urmează să modifice în curând reglementările pentru a permite plata sporurilor și altor categorii bugetare afectate. Potrivit ministrului Predoiu, forma finală a modificării este „iminentă”, iar colaborarea cu Ministerul de Finanțe este în desfășurare.

O veste bună care aduce speranță, dar nu pentru toți

Revenirea sporurilor pentru munca în weekend este un pas important spre normalitate pentru angajații statului care, în ciuda dificultăților, și-au făcut datoria în condiții grele. Polițiștii și cadrele MAI, profesorii și inspectorii din Capitală sunt printre primii care simt efectul pozitiv al acestor modificări.

Totuși, rămân multe întrebări pentru ceilalți bugetari din țară. Nu toate instituțiile au posibilitatea de a negocia contracte avantajoase, iar legislația trebuie corectată rapid și clar. Sporurile de weekend nu sunt un moft – sunt o compensație corectă pentru timpul sacrificat, iar respectul față de muncă se traduce în recunoașterea prin salarii echitabile.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: