Redactia.ro
Home » TV » Subcarpați, trupa care reînvie folclorul românesc. Trupa românească este apreciată și de publicul englez

Subcarpați, trupa care reînvie folclorul românesc. Trupa românească este apreciată și de publicul englez

GALERIE FOTO (2) Subcarpați, trupa care reînvie folclorul românesc. Trupa românească este apreciată și de publicul englez

Subcarpați , trupa atipică care reînvie vechiul folclor pe care îl trece prin filtrul ochilor contemporani. Ei transpun publicul veteran în  vremurile demult apuse și infectează tinerilor virusul unui patriotism constructiv.

Trupa Subcarpați valorifică România

După trei decenii de tranziție către democrație, secătuiți, dezamăgiți și înverșunați  am ajuns să ne îndepărtăm tot mai mult de tot ceea ce înseamnă adevăratele noastre valori tradiționale.

Din dorința de a face uitat trecutul, am importat de-a valma, noi sărbători, obiceiuri și stiluri de viață, și nu e un lucru greșit.Dorința este justificată după zecile de ani de izolare, de schingiuire sufletească, este absolut firesc să ne dorim să evoluăm și să descoperim lumea așa cum a noastră nici nu a visat să fie vreodată.

Dar ceea ce e cu adevărat grav este că renunțăm mult prea ușor la ce-i unic și al nostru!

România are încă frumusețile ei pentru care străinii o apreciază și n-ar fi rău să împrumutăm și noi respectul și preocuparea străinilor pentru valorile lor tradiționale. Așa cum fiecare popor are grijă să păstreze vii tradițiile care le-au rămas în picioare, de cealaltă parte, România caută să se îndepărteze de temeliile ei.

Când a luat naștere trupa

Subcarpați  o trupă care împletește vechiul și noul dându-i prospețimea după care toți alergăm. Ei au reintrodus apropierea tinerilor de rădăcinile patriei, au găsit metoda cea mai bună de a le face cunoștință noilor generații cu ceea ce nu au avut prilejul de a se întâlni, pentru că din păcate nu se mai promovează calitatea, ci cantitatea.

Trupa a luat naștere în 2010 la inițiativa lui Mc Bean, solistul trupei Șuie Paparude. Piesele lor îmbină folclorul cu ritmuri moderne, de electro și hip-hop și pun preț pe tot ceea ce înseamnă tradițional românesc.

„Reinterpretăm folclorul în manieră proprie și aducem în prim-plan ideea că e important să ne conectăm la originile noastre. Am ales să vorbim despre patriotism și dragostea pentru valorile tradiționale fără să transformăm asta într-un discurs patetic. Știm că tinerii de azi sunt prea prinși în haosul marilor orașe pentru a avea timp să se conecteze cu trecutul și natura” , menționează cei de la Subcarpați.

Muzica lor e unică

Muzica lor este diferită de tot ceea ce se cântă astăzi în România și greu de descris, e nevoie să o asculți ca să pricepi amalgamul de sunete care îți fericesc auzul. Subcarpați „a scos folclorul de la naftalină și au suflat praful de pe discuri”, așa cum le place lor să zică.

Muzica trupei a devenit un declanșator de piele de găină care face sufletul să vibreze după note arhicunoscute de bătrânii noștri.

Bean este un exemplu de român care-și iubește și valorifică țara. Spune că pentru el România este locul în care poate să umble în picioarele goale și să se simtă cu adevărat liber. Adoră țara sa natală, ba chiar se simte îmbătat de frumusețile ei.

Proiectul lor a luat amploare și datorită multitudinii de instrumente tradiționale pe care aceștia le folosesc și care ne vrăjesc cu sunete deloc întâlnite prin alte părți.

O altă dovadă a calității cu care aceștia ne-au obișnuit este aprecierea făcută și din partea publicului de peste hotare.

Însăși  The Guardian  împreună cu mai mulți bloggeri, membri ai Music Alliance Pact (MAP) , au introdus trupa Subcarpați într-un top al celor mai bune piese din lume. Ei au selectat atunci 37 de țări printre care și România reprezentată de Subcarpați cu melodia Underground Folclor.

Iată ce au scris cei de la The Guardian despre proiectul Subcarpaţi:

“Subcarpați este un amestec exploziv de vechi şi nou. Este o combinaţie eclectică ce aduce împreună melancolia folclorului românesc, cântecele de unitate, instrumentele tradiţionale şi ritmurile de trip-hop, dubstep, hip-hop şi dancehall”.

Munca celor de la Subcarpați este de apreciat și nu doar pentru noutatea cu care a atras publicul, ci și prin valorile pe care le promovează, ceea ce noi toți ar trebui să facem, căci pentru că a ne dori „o țară ca afară” înseamnă a și pune în mișcare nu doar a aștepta să cadă din cer.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: