Redactia.ro
Home » Știri » Superstiția de care trebuie să ții cont în Sâmbăta Mare. Este absolut interzis să faci asta!

Superstiția de care trebuie să ții cont în Sâmbăta Mare. Este absolut interzis să faci asta!

Superstiția de care trebuie să ții cont în Sâmbăta Mare. Este absolut interzis să faci asta!

Sâmbăta Mare este ultima zi dinaintea sărbătorii Paștelui, iar aceasta are mai multe tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate. Iată totul despre ziua de Sâmbata Mare!

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Mare. Ce este complet interzis

Sâmbătă Mare este ultima zi din săptămâna patimilor, iar tradiția spune că în această zi trebuie sacrificat mielul de Paște și pregătită cea mai mare parte a mâncărurilor tradiționale.  Ceea ce este complet interzis să faci în această zi este să dormi, pentru că în acest moment se deschid cerurile și toate dorințele tale vor deveni realitate.

Tot în această zi se pregătesc cozonaci și pască friptura de miel și drobul. Trebuie pregătite și hainele curate și noi pe care familia le va lua când va merge la slujba de Înviere. Se mai spune odată că sâmbătă seara, sufletele celor adormiți vin la casa unde au locuit.

De Paști se spune că femeile trebuie să aibă măcar o cămașă nouă și bărbații măcar o pălărie. În această zi, credincioșii prăznuiesc îngroparea trupească a lui Isus Hristos și pogorârea în iad și uciderea morții pentru a izbăvi întreaga omenire.

După ce bucatele au fost făcute și toată treaba rezolvată, toată lumea merge seara spre biserică, la slujba de Înviere, iar pe drum trebuie să se vorbească în șoaptă. La miezul nopții aceștia ia lumină și trebuie să se întoarcă acasă cu lumânările aprinse.

Rugăciune ce trebuie rostită în Sâmbăta Mare

Este o rugăciune specială pe care tu trebuie să o spui în ziua aceasta, de Sâmbăta Mare, înainte de Învierea Domnului.

“Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că pacatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca sa piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta.

Așa Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință”.