Redactia.ro
Home » Știri » Talibanii nu controlează tot Afganistanul. ”Valea Panjshir”, singurul loc nedominat și unde s-ar pregăti o ofensivă împotriva lor

Talibanii nu controlează tot Afganistanul. ”Valea Panjshir”, singurul loc nedominat și unde s-ar pregăti o ofensivă împotriva lor

GALERIE FOTO (6)

”Valea Panjshir” este locul din Afganistan pe care talibanii nu au pus stăpânire, la o săptămână de când au recucerit teritoriul.  ”Valea Panjshir”, însă, este învăluită în mister, căci aici s-ar pune la cale o mișcare împotriva talibanilor, de către fiul fostului comandat afgan Ahmad Shah Massoud.

Talibanii nu controlează tot Afganistanul. ”Valea Panjshir”, singurul loc nedominat și unde s-ar pregăti o ofensivă împotriva lor

”Valea Panjshir” a rămas singurul loc din Afganistan pe care talibanii nu au mai pus stăpânire. Aici s-ar pune la cale, de fapt, o ofensivă împotriva lor, de către Ahmad Massoud, fiul fostului comandant de război, Ahmed Shah Massoud.

„Talibanii nu controlează întregul Afganistan. Avem informaţii despre situaţia din Valea Panjshir”, la nord-est de Kabul, acolo unde sunt concentrate forţele de rezistenţă ale ex-vicepreşedintelui Saleh şi ale lui Ahmad Massoud”, a afirmat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, într-o conferinţă de presă la Moscova.

Faptele care atestă că se pregătește o mișcare anti-talibani sunt imaginile care au apărut, în ultimele zile, în spațiul public, din ”Valea Panjshir”. Forțele care se opun mișcării islamiste pun la cale o mișcare de gherilă care să-i atace pe cei aflați la putere la Kabul, de pe data de 15 august.

Foto: mișcare anti-talibani în ”Valea Panjshir”      sursa foto: Profimedia

Cine sunt Ahmad Massoud și Ahmad Shah Massoud

Ahmad Massoud este fiul lui Ahmad Shah Massoud și opozant al talibanilor. El este și erou al rezistenţei mujahedinilor împotriva invaziei sovietice. Tatăl său, comandantul Ahmed Shah Massoud, se mai numește și ”Leul din Panjshir”. În urmă cu 20 de ani, el a fost asasinat de reţeaua teroristă al-Qaida.Mai exact, pe 9 septembrie 2001, cu două zile înainte de atentatele de pe teritoriul american.

Încă de la începutul acestei săptămâni, Ahmad Massoud a făcut apel la mai mulți afgani să i se alăture demersului său de a-i ataca pe talibani. Totodată, el s-a adresat și „prietenilor libertăţii” din străinătate să-i ajute ţara. Pentru a se face mai auzit, Ahmad Massoud a publicat un editorial în revista franceză La Regle de jeu, întemeiată de scriitorul Bernard-Henry Levy. În articol, Ahamd explică faptul că vrea să lupte pentru libertate, așa cum a făcut și tatăl său.

„Camarazii mei de arme şi eu personal ne vom da sângele împreună cu toţi afganii liberi care refuză sclavia şi pe care îi chem să mi se alăture în bastionul nostru Panjshir, ultima regiune liberă a ţării noastre în agonie. Noi afganii suntem în situaţia Europei din 1940”, spune Ahmad Massoud în acest editorial

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: