Redactia.ro
Home » Știri » Testul prin care îți dai seama dacă ai un ficat sănătos. Ce să urmărești

Testul prin care îți dai seama dacă ai un ficat sănătos. Ce să urmărești

GALERIE FOTO (2)

Ficatul joacă un rol important în organismul nostru, iar semnele care indică faptul că există o neregulă ala acestui organ pot fi multiple. Care este testul prin care îți dai seama dacă ai un ficat sănătos.

Testul prin care îți dai seama dacă ai un ficat sănătos

Ficatul este considerat „un organ tăcut”, care nu produce simptome evidente. Cu toate acestea există câteva semnale care indică apariția unei afecțiuni a ficatului. În principal, semnul că există o problemă la ficat e o anume stare de oboseală nejustificată, scrie realitatea.net.

Când ficatul prezintă semne că ar avea o problemă, persoana în cauză nu mai dă același randament la locul de muncă sau în oricare activitate pe care o face. Acesta nu mai rezistă să stea până târziu pentru a face lucrurile care îi plac. De exemplu să vadă până noaptea târziu emisiunile preferate, iar fumătorii nu mai pot fuma atât cât s-au obișnuit. De asemenea, dacă ficatul prezintă o boală, pacientul nu va mai rezista la efortul fizic, dar nici la cel intelectual.

Semne că ficatul tău suferă

Astfel, un bolnav care are probleme cu ficatul are momente de absență și nu se mai poate concentra. Dacă corpul transmite aceste semnale este important ca pacientul să-și facă un control. Analizele care verfică starea ficatului sunt măsurarea transaminazelor în sânge, analiza urinei și chiar o ecografie.

În urma acestor analize, medicul își poate da seama dacă ficatul este afectat de un virus sau dacă s-a dezvoltat deja o boala la nivelul lui și va prescrie un tratament și o alimentație mai sănătoasă.

Un alt semn care arată că ficatul poate avea probleme este urina. Aceasta este mai închisă la culoare, iar în buletinul de analize a urinei, uribinilogenul, este crescut și în urină există acizi biliari, iar transaminazele depășesc limita normală. În cazul în care analizele sunt reprezentate astfel, următorul pas este ecografia.

Semnele că ai un ficat gras alcoolic

Ficatul poate evidenția și începutul unei boli și anume ficatul gras. Măsurarea gradului de fibroză va arăta ce grad de inflamație exagerată spre întărirea țesutului hepatic există.

Un factor cauzator în al acestei boli numite factul gras alcoolic este, așa cum apare și în denumire, alcoolul. Boala poate apărea în momentul în care consumul zilnic de alcool pur depășește 20 de grame la femei și 30 de grame la bărbați.

Când ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, funcțiile sale au de suferit. Factorul major de risc în acest caz este acoolul în stare pură. Inicatorii care trebuie urmăriți sunt pierderea rapidă în greutate, manutriția și senzația de oboseală.

O formă mai severă a hepatitei alcoolice determină simptome cum sunt starea generală proastă, icter (îngălbenirea pielii, cauzată de creșterea nivelului bilirubinei) și, uneori, durere în zona ficatului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: