Redactia.ro
Home » Sport » Dudu Georgescu, fotbalistul cu două Ghete de Aur, stabilit în Canada

Dudu Georgescu, fotbalistul cu două Ghete de Aur, stabilit în Canada

Dudu Georgescu, fotbalistul cu două Ghete de Aur

Dudu Georgescu, considerat unul dintre cei mai mari atacanți din fotbalul românesc, golgheterul all-time din Liga 1 și câștigătorul trofeului “Gheata de Aur” a ales să trăiască departe de România.

Dudu Georgescu a început fotbalul la Progresul Bucureşti. La vârsta de 18 ani a ajuns în Liga 1, unde a debutat ca fundaş central, în meciul Progresul – Universitatea Craiova 3-0 (11 iunie 1969). În 1973 a ajuns la CSM Reşiţa. În următoarea ediție de campionat alb-roșii decid să-l transfere, după un meci CSM Reşiţa – Dinamo 4-1, în care Dudu Georgescu are o prestație fabuloasă și înscrie de două ori. La Dinamo a cunoscut adevărata faimă, devenind o adevărată legendă. În primul sezon, a marcat 21 de goluri în 33 de meciuri. Fotbalistul câștigă 4 titluri cu Dinamo (75, 77, 82, 83) și o Cupă a României (1982). În acea perioadă a câștigat de 4 ori la rând și titlul de golgheter în primei divizie : 74/75- 33 de goluri, 75/76- 31 g, 76/77- 47 g, 77/78- 27 goluri. În total, Dudu Georgescu a marcat 252 de goluri.

Singurul român care a câștigat două Ghete de Aur

Dudu Georgescu a devenit meci de meci un pericol constant pentru portarii echipelor adverse. Avea o detentă incredibilă, lovea perfect mingea cu ambele picioare și era dotat cu o lovitură excelentă de cap. Golurile marcate de-a lungul timpului i-au adus cele două Ghete de Aur. În sezonul 1974-75, Dudu Georgescu a câştigat pentru prima data prestigiosul trofeu. Atacantul lui Dinamo, marcase 33 de goluri în 31 de meciuri în acel sezon. Era și pe locul 10 în clasamentul Balonului de Aur în 1975. Următorul trofeu l-a câștigat 2 ani mai târziu. A fost dorit de New York Cosmos și Al-Hilal, dar pentru că făcea parte din echipa Ministerului de Interne nu a fost lăsat să plece. În 1983 a plecat de la Dinamo, după 10 ani petrecuți în Ștefan cel Mare. A mai jucat la FCM Bacău, Gloria Buzău, Flacăra Mioveni sau Unirea Urziceni. După ce s-a tetras, a devenit antrenor. A pregătit mai multe echipe, iar în final a plecat în Canada.

Dudu Georgescu păcălit de Negoiță

În 2014, legenda fotbalului românesc a trecut prin clipe greu de imaginat. Plecase de 14 ani din România, dar fiul său încă locuia în București. Fostul atacant a fost nevoit să revină de urgență pentru că proprietarii casei din București (care fusese naționalizată) își cereau drepturile. Casa o primise în 1976 cadou, în momentul în care câștigase prima Gheată de Aur. Mai târziu Ionuț Negoiță, patronul echipei Dinamo i-a propus să rămâna alături de dinamoviști. Inițial, Dudu Georgescu s-a bucurat pentru că se săturase să trăiască printre străini. Doar că lucrurile nu au fost cum s-a aștept el. Într-o conferină de presă, Ionuț Negoiță i-a promis că îi va da un aparatament într-un ansamblu rezidențial pe care îl deținea. Dar, și un loc de muncă în conducerea clubului, la o fundație nou înființată, Dinamo New Evolutio. Fostul atacantul nu a văzut niciodată apartamentul promis, iar salariul întârzia mereul. Demoralizat și cu un gust amar, după experiența trăită în România, poate cel mai valoros atacant roman a decis să plece cu soția sa în Canada. De această dată definitiv.

Citește și: Jucătorul dispărut de la FCSB, amendă uriașă! Unde este Gikiewicz!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini