Redactia.ro
Home » Știri » “Toma Necredinciosul”, mare sărbătoare pentru români. De ce este pomenit azi Sfântul Apostol Toma

“Toma Necredinciosul”, mare sărbătoare pentru români. De ce este pomenit azi Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma este sărbătorit pe 6 octombrie de toți creștinii. Acesta mai este numit și Toma Necredinciosul, din cauza unui episod în care nu a crezut despre Învierea lui Iisus. Iată de ce este sărbătorit astăzi Sfântul Apostol Toma.

Sărbătoare mare pentru creștini: Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma, mai este numit și Toma Necredinciosul, pentru că el nu i-a crezut pe ucenici atunci când i-au spus că l-au văzut pe Domnul, după ce acesta a fost răstignit. Astfel, Toma a întârziat la întrevederea pe care Iisus Hristos a avut-o cu ceilalți apostoli, iar atunci când aceștia i-au povestit că Iisus a înviat, el nici nu s-a bucurat și nici nu a crezut.

Sfântul Apostol Toma mai este numit și „ocrotitorul întârziaților”, pentru că el a lipsit de la multe eveniment din cauza rânduielii dumnezeiești. Astfel, el a lipsit de la arătarea lui Hristos ucenicilor, dar și de la Adormirea Maicii Domnului.

Sfântul Apostol Toma și-a găsit sfârșitul în India, unde a murit ca un martir, pentru credința sa, în timp ce propovăduia dreapta credință.

Rugăciune către Sfântul Apostol Toma

„O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai arătat spre adeverirea desăvârşită a dumnezeieştii Taine a Învierii Domnului şi a preaslăvirii Preacuratei Sale Maici, cel ce în viaţa ta şi după moarte făcător de minuni te-ai arătat şi cu mucenicească cunună te-ai încununat, apără turma lui Hristos de toată rătăcirea şi îndoiala; pe noi, cei zăbavnici cu inima, ne întăreşte pe piatra mărturisirii Sale; cu rugăciunile tale dă tămăduire rănilor sufletelor şi trupurilor noastre şi ne mijloceşte mântuirea la sfârşitul vieţii noastre. Amin.

Cel ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea cea grea a îndoielilor spre adeverirea fără putinţă de tăgadă sau de îndoială a Învierii lui Hristos, scapă-ne pe noi cu rugăciunile tale din furtunile lumii şi din valurile îndoielilor vieţii acesteia, ca să-ţi strigăm: Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!

Spre adeverirea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi spre încredinţarea neamurilor datu-ţi-s-a ţie, Sfinte, şi darul de a săvârşi minuni, ca toţi, văzându-le, să slăvească pe Dumnezeu Cel ce ţi-a dăruit ţie putere multă Apostole Sfinte Toma, roagă pe milostivul Dumnezeu să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: