Alimente ieftine pe care să le consumi cât mai des. Le găsești ușor, deci le poți consuma și zilnic. Aceste 10 alimente îți vor aduce un aport de vitamine, care te vor ajuta să fii mai sănătos.
Multă lume consideră că alimentele sănătoase promovate la televizor și în reviste sunt foarte scumpe. Din cauza faptului că multe alimente nou apărute pe piața noastră sunt destul de scumpe, ne descurajează să credem că am putea să urmărim o alimentație echilibrată. Să nu uităm însă că există alimente autohtone foarte sănătoase, dar care sunt și ieftine!
Cuprins:
Top 10 alimente pe care să le consumi zilnic – ieftine și sănătoase
Roșie
O legumă banală, care, vara, se găsește pe toate tarabele, la prețuri mici. Roșia conține licopen, unul dintre cei mai puternici carotenoizi ( efect antioxidant). Studiile arată că roșia reduce cu 50% riscul de apariție al cancerului de colon și de vezică urinară. Și are doar 26 calorii și 0 grăsimi.
Ou
Este unul dintre cele mai complexe și nutritive alimente pe care ni le-a dat natura. Extrem de sățioase, ouăle sunt bogate în proteine. Un ou se gătește în nenumărate moduri și costă între 40 de bani și 1-2 lei.
Iaurt
Are un gust plăcut și poate fi folosit în diferite combinații dulci și sărate, sau consumat ca atare. Iaurtul este bogat în calciu și proteine. În plus, fermentarea laptelui și transformarea în iaurt produce probiotice, care au un efect benefic asupra bacteriilor bune din stomac. Atenție, însă, să nu consumi iaurt cu ciocolată, cereale sau fructe din comerț, care nu este atât de sănătos. Mai bine îți faci propriile combinații acasă.
Usturoi
Aromatizează alimentele și îți păstrează corpul sănătos. Usturoiul este unul dintre cei mai mari aliați în lupta contra infecțiilor, așa că încearcă să îl consumi cât mai des. Este ieftin și are un gust delicios!
Varza
Un aliment atât de banal, despre care nu ai zice că are nenumărate beneficii pentru sănătate. Varza însă, în forma sa gătită sau proaspătă, tip salată, conține vitamine, minerale și fitonutrienți. Acestea păstrează sănătatea tractului digestiv și a sistemului cardiovascular, contribuind și la reglarea greutății corporale. De asemenea, varza murată este foarte sănătoasă!
Sfecla roșie
Dacă nu consumi prea des această legumă, ar trebui să o incluzi în dieta ta zilnică. Are un conținut mare de vitaminele B și C, mangan, potasiu, fibre, fier, fosfor. Sfecla este foarte bună pentru sănătatea ficatului, fiind o sursă de antioxidanți și nitrați naturali. Este bună și fiartă sau coaptă, dar sucul de sfeclă proaspătă este cel mai sănătos pentru corp.
Mere
Un măr pe zi ține medicul departe, nu așa se spune? Un măr consumat la gustare ajută digestia și îți încarcă organismul cu vitamine și energie. Un kilogram de mere costă între un leu și 4 lei.
Cartofi
Chiar dacă sub forma prăjită nu este cel mai sănătos, cartoful aduce multe beneficii corpului uman. Consumat fiert, copt sau înclus în alte mâncăruri, cartoful oferă 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu și 25% din necesarul zilnic de potasiu.
Morcovi
Morcovii ar trebui să fie consumați cât mai des, fie cruzi, pe post de gustare, rași în salate sau gătiți în mâncare. Poate nu știai, dar morcovul poate fi folosit și în diferite deserturi. Sunt bogați în vitamina A și ajută vederea.
Ceapă
Ceapa întărește sistemul imunitar și este bogată în tiosulfinate, sulfuri şi sulfoide, care au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare. Ceapa e un aliment extrem de versatil, care se folosește atât în mâncăruri gătite, cât și proaspătă, în salate de primăvară.