Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Halloween. Cum sărbătoresc americanii

Tradiții și obiceiuri de Halloween. Cum sărbătoresc americanii

Tradiții și obiceiuri de Halloween. Cum sărbătoresc americanii

Sărbătoarea de Halloween este celebrată în fiecare pe data de 31 octombrie. Devenită în ultimii anii una dintre cele mai cunoscute sărbători, inclusiv în România, Halloween înseamnă costume înfricoșătoare, machiaje spectaculoase, dar și preparate și băuturi special pregătite în acest sens.

Tradiții și obiceiuri de Halloween. Cum sărbătoresc americanii

Sărbătoarea de Halloween este atribuită americanilor, chiar dacă originile ei sunt europene. Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților. În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, sărbătoarea a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.

Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. În ciuda celor spuse, sărbătoarea nu are deloc o semnificație satanică. S-a discutat faptul că originile sărbătorii se regăsesc într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de “Samhain”, festival care era organizat pe 31 octombrie.

Scopul festivalului era de a strânge recolte, iar manifestările erau asemănătoare cu cele de acum: costume de Halloween, decorațiuni pentru casă, transformarea dovlecilor în felinare, dar și machiaje și celebrul “trick-or-treat”.

Lucruri pe care nu le știai despre Halloween

De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de simboluri și obiecte artizanale asociate sărbătorii de Halloween. Dovleacul, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe JackO Lantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac. Personajul obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși Diavolul. Atunci când el moare, se închid porțile Raiului și însuși Diavolul refuză să îl primească în iad. JackO Lantern se sperie și îi cere doar o călăuză pentru a merge prin întuneric, însă el primește un felinar, unealtă ce mai târziu are să îi devină călăuză pentru eternitate.

Bufinițele sunt decorațiuni de Halloween des întâlnite deoarece, în Europa Medievală se credea că bufnițele sunt vrăjitoare. De aici și superstiția conform căreia atunci când auzi o bufniță cum cântă, cineva moare. Culorile asociate cu sărbătoarea sunt portocaliu și negru. Portocaliu simbolizează răbdare și putere, iar împreună cu maro și auriu, simbolizează recoltele toamnei. Negru este simbolul morții și amintește de scopul inițial al sărbătorii, festivalul care marchează limitele dintre viață și moarte. Există persoane care au fobie de sărbătoarea de Halloween, iar această frică poartă denumirea de Samhainofobie.

Halloween este o sărbătoare importantă care generează încasări record pe continentul american, surclasând ziua de Sfântul Valentin. În Alabama, un stat al Statelor Unite ale Americii, este ilegal să te costumezi precum călugăriță sau preot de Halloween. În Bellville și Missouri este ilegal să se ceară bomboane, dacă copiii nu au peste 13 ani, iar adulții nu sunt bineveniți la colindat. Dovlecii de Halloween nu trebuie să fie doar portocalii, ci și albi, verzi sau albaștri.

Cel mai mare dovleac din lume a cântărit 953,5 kg și a fost prezentat de un cultivator elvețian, Beni Meier. Unul dintre cei mai mari iluzioniști din toate timpurile, Harry Houdini, a murit într-o noapte de Halloween, din cauza unei apendicite, care a fost provocată de trei împușcături în stomac. Sărbătoarea de Halloween a influențat, în Statele Unite, trecerea la ora de iarnă, într-o încercare a autorităților de a preveni accidentele rutiere din acea noapte. Un sfert dintre toate bomboanele sunt vândute în noaptea de Halloween. Numai americanii cumpără aproximativ 9 milioane de kilograme de bomboane cu această ocazie. Americanii sunt dispuși să cheltuiască sume mari de bani pentru a-și deghiza animalele de Halloween. Aceștia cheltuie aproximativ 310 milioane de dolari.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: