Redactia.ro
Home » Știri » Traian Băsescu, lecție de economie pe Facebook. Cum vrea să scoată România din criză

Traian Băsescu, lecție de economie pe Facebook. Cum vrea să scoată România din criză

traian băsescu

Deși criza coronavirusului se află în desfășurare, fostul președinte al României Traian Băsescu vrea să repornească economia. Acesta propune și o serie de măsuri pe care le-ar lua domnia sa ca să repună economia pe picioare.

„Repornirea economiei! Acum!!!!! O repornim o repornim, dar marea problemă este cine cumpără. Vrea cineva să cumpere superbul nou model Ford produse la Craiova ? Nu ştim. Vrea cineva să cumpere acum autoturisme Dacia? Nu ştim. Vrea cineva să cumpere pompele de extracţie ţiţei produse de americanii de la Lafkin la Ploieşti ? Nu ştim, mai ales că preţul ţiţeiului a fost pur şi simplu prăbuşit de acest virus perfid. Dar ce Dumnezeu ştim noi acum când s-au suspendat pentru câteva luni toate restricţiile bugetare impuse de Pactul de Stabilitate şi Creştere? Ce ştim noi acum cînd putem împrumuta oricât numai să repornim activitatea economică?”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Fostul șef de stat este de părere că motoarele economiei vor începe să funcționeze dacă se finațează proiecte de dezvoltare, precum relansarea proiectului Autostrăzii Transilvania, modernizarea sistemului de irigaţii şi construirea de centre de colectare legume şi fructe.

Lecția de economie pe care Traian Băsescu a oferit-o pe Facebook

Traian Băsescu îi cere premierului Ludovic Orban repornirea economiei printr-un masiv plan de investiții care ar antrena forța de muncă și miscarea economiei în lanț.Băsescu spune că, dacă ar fi la masa deciziei, ar împrumuta 8 miliarde de euro de la BEI pentru relansarea proiectului autostrăzii Transilvania, prin negociere directă a contractului cu constructorii români. „În costul lucrării aș introduce un cost mediu al forței de muncă de 1.500 Euro net pe salariat în construcții”, precizează el pe Facebook.

Fostul președinte spune că ar împrumuta alte 3 miliarde de euro de pe piața internațională și ar da TRANSGAZ sarcina de a extinde rețeaua de distribuție gaze naturale pentru populație antrenând forță de muncă și comenzi pentru industrie. Alte 10 miliarde de euro într-un credit sindicalizat BEI/RERD/BM ar trebui folosiți pentru decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații. Băsescu adaugă că alte 4 miliarde de Euro ar trebui folosiți pentru 8 – 10 centre de colectare legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole și producătoare de fructe.

„Lansarea unui program de asemenea dimensiuni va antrena masiv forţă de muncă în mod direct dar şi un enorm număr de IMM-uri , firme de transport industrial, companii de transport persoane, firme de catering, capacităţi de cazare de una două stele/margarete. Toate aceste IMM-uri şi intreprinderi familiale vor trebui să aibe acces la credite garantate de stat sau credite cu dobândă subvenţionată. Nu în ultimul rând, din cele 3,1 miliarde Euro parte din bani vor fi utilizaţi pentru spitale, plată şomaj tehnic şi finanţare IMM-uri.”, mai spune fostul președinte.

„Este nevoie de bani lichizi pe piață”

Traian Băsescu susține că, de asemenea, este nevoie de bani lichizi pe piață, iar BNR trebuie să asigure lichidități nelimitate și prin reducerea provizioanelor băncilor comerciale. „Banca Naţional trebuie să asigure lichidităţi aproape nelimitate pe piaţă prin: a.Reducerea provizioanelor băncilor comerciale; b.Prin ce a făcut BCE în timpul lui Draghi şi continuă acum Lagard, sau dacă pare mai nobil urmând exemplul Rezervei Federale. Ştiu că nu place NOBILILOR de la BNR, dar va trebui făcut. Şi guvernul şi firmele şi de ce nu şi populaţia vor avea nevoie să împrumute bani mulţi.”

„Guvernul va fi principalul flămând de pe piață. Va trebui să înceapă prin a împrumuta bani în primul rând de la populație. Vor trebui făcute emisiuni mari eventual cu titluri nenominale și cu drept de achiziție nelimitat. Până la urmă, moral sau imoral și banii de la saltea sunt bineveniți în timp de criză.”, mai spune el.

„Ce zici Ludovice? Să ştii că eu idei mai am. Dar tu…poţi?”, își încheie Traian Băsescu postarea de pe Fabook.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: