Redactia.ro
Home » Știri » Tunelurile de dezinfecție montate în școli, un pericol pentru elevi. Explicațiile specialiștilor de la OMS

Tunelurile de dezinfecție montate în școli, un pericol pentru elevi. Explicațiile specialiștilor de la OMS

Tuneluri de dezinfectie in scoli

Organizația Mondială a Sănătății de la Institutul Național de Sănătate Publică este de părere că zecile de tuneluri de dezinfecție montate în școlile din România pun în pericol sănătatea elevilor.

Tunelurile de dezinfecție montate în școli, un pericol pentru elevi

Conform Cancan.ro, OMS de la Institutul Național de Sănătate Publică susține că tunelurile de dezinfecție montate în unele școli din România sunt periculoase pentru copii.

La Suceava, primăria a montat 25 de tuneluri de dezinfecție în școli, iar în sectorul 4, a fost anunțată instalarea unor astfel de tuneluri în 40 de unități școlare din sector.

Totodată,în mai multe școli din județul Olt au fost instalate tuneluri în intrarea în instituții.

Organizația Mondială a Sănătății susține că aceste tuneluri dezinfectante le pot provoca copiilor iritații la nivelul căilor respiratorii, conjunctivitelor și tegumentului.

Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc beneficiu fiind net în favoarea riscului. Nu există până în prezent nici un studiu disponibil care să ateste eficacitatea pentru populație a metodei de dezinfecție externă cu ajutorul tunelului de dezinfecție.Utilizarea atât pentru populația generală, cât și pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfecție, ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern, reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific,” potrivit forului internațional.

Tunelurile dezinfectante din școli pot provoca probleme fizice și psihice

Potrivit specialiștilor, această tehnică poate dăuna fizic și psihic și nu va reduce capacitatea unei persoane infectate.

Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și vomă”, mai arată OMS.

Această decizie a fost luată de Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației prin care au stabilit măsurile obligatorii în școli.

Articolul 15. „Unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini