Redactia.ro
Home » Știri » UE se îndepărtează de faza de urgență a pandemiei COVID. Ce măsuri vor fi luate

UE se îndepărtează de faza de urgență a pandemiei COVID. Ce măsuri vor fi luate

Alarmă în unitatea de neuropsihiatrie din Buzău! Primul focar de COVID-19 înregistrat în 2023

Potrivit unui proiect de document, Comisia Europeană declară că UE se află acum într-o nouă etapă post-emergență a pandemiei. Acest lucru înseamnă că testele ar trebui să fie direcționate, iar monitorizarea pacienților COVID-19 ar trebui să fie aceeași cu supravegherea gripei pe bază de probe.

Numărul de cazuri a scăzut considerabil

Această schimbare are loc pe fondul unei scăderi constante a numărului de cazuri și a scăderii numărului de decese legate de COVID-19. Acest lucru se datorează răspândirii variantei Omicron, care este mai puțin periculoasă, și imunizării a peste 70% dintre cetățenii UE. Jumătate dintre aceste persoane au primit, de asemenea, o injecție „rapel”.

În proiectul de document al UE se precizează că „Această comunicare propune o abordare a gestionării pandemiilor în următoarele luni, trecând de la un mod de urgență la un mod mai susținut”.

UE: „COVID-19 este aici pentru a rămâne și probabil cu apariția unor noi variante.”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este responsabilă de declararea unei pandemii și de încetarea acesteia, are implicații juridice uriașe pentru multe sectoare, inclusiv pentru producătorii de vaccinuri și asigurători.

Agenția ONU a declarat că „pandemia nu s-a încheiat.”

Documentul UE nu este obligatoriu și conține avertismente clare:

„COVID-19 este aici pentru a rămâne și probabil cu apariția unor noi variante.” Prin urmare, „vigilența este esențială și trebuie să rămâneți pregătiți”.

Noul proiect va fi adoptat miercuri

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate, a pregătit un proiect de document care va fi adoptat miercuri. Acesta avertizează cu privire la noi valuri și sugerează ca guvernele UE să rămână vigilente și să fie pregătite să revină la măsuri de urgență dacă este necesar.

De asemenea, documentul recunoaște că a început o nouă etapă și că este necesară o abordare diferită pentru a monitoriza pandemia.

Aceasta înseamnă că în anumite țări ale UE s-a renunțat la testarea în masă, care presupune ca persoanele care prezintă simptome să fie testate împreună cu contactele lor. Acest lucru este în contrast puternic cu politicile actuale din China, unde orașele mari sunt închise și supuse în mod regulat unor teste în masă și închideri după detectarea câtorva cazuri.

Reducerea numărului de teste îngreunează interpretarea datelor epidemiologice

Această schimbare este recunoscută de către Comisie, care observă că reducerea numărului de teste poate îngreuna interpretarea datelor epidemiologice.

Acest lucru este în concordanță cu avertismentele șefului OMS, generalul Tedros Abom Ghebreyesus, care a cerut marți țărilor să monitorizeze infecțiile cu coronavirus. El a spus că lumea este „oarbă” în ceea ce privește modul în care se răspândește virusul din cauza scăderii ratelor de testare.

Bruxelles-ul solicită metode mai avansate

Bruxelles-ul solicită metode mai avansate de detectare a focarelor de infecție pentru a rezolva această problemă.

Proiectul de document precizează că ar trebui implementate teste de diagnosticare specifice. De asemenea, acesta menționează că noile strategii de testare ar trebui să continue să furnizeze informații utile privind tendințele epidemiologice.

Ar trebui identificate grupurile prioritare pentru testare, inclusiv persoanele care se pot îmbolnăvi în urma unui focar, cele cu risc ridicat și cele care lucrează cu populații vulnerabile.

Virusul trebuie supravegheat

Supravegherea virusului trebuie, de asemenea, să fie modificată. Ar trebui să existe o creștere a secvențierii genomice pentru a identifica noi variante și o scădere a raportărilor în masă.

Documentul precizează că supravegherea nu ar trebui să se limiteze la raportarea și identificarea tuturor cazurilor. Aceasta ar trebui să se concentreze, în schimb, pe estimări fiabile ale intensității și impactului bolilor grave și pe eficacitatea vaccinurilor.

Documentul propune înființarea unei rețele de supraveghere similare cu cea utilizată pentru monitorizarea gripei sezoniere. În cadrul acestui sistem, un număr mic de furnizori de servicii medicale vor colecta și vor face schimb de date pertinente.

Vaccinul este esențial!

Documentul afirmă că vaccinurile sunt în continuare esențiale pentru combaterea COVID-19. Acesta recomandă statelor să ia în considerare strategii de creștere a vaccinării în rândul copiilor de cinci ani și mai mari înainte de următorul an școlar.

Comisia avertizează că la „copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani vaccinările sunt sub 15%”.

Aceasta este cea mai tânără vârstă pentru care au fost aprobate vaccinurile COVID-19 în Europa. În comparație cu peste 70% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, se arată în document.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: