Redactia.ro

Un bărbat mușcat de viperă în zona Voronețului. Victima, în Terapie Intensivă

Un bărbat mușcat de viperă în zona Voronețului a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Suceava. Incidentul s-a petrecut în timpul unei vacanțe liniștite, transformată brusc într-un coșmar. Bărbatul, originar din județul Iași, se afla într-o drumeție când a fost atacat. Mușcătura i-a provocat o reacție severă, necesitând administrarea rapidă a serului antiviperin. Acesta este monitorizat acum în secția de Terapie Intensivă.

Cum s-a petrecut mușcătura de viperă în zona Voronețului

Un bărbat mușcat de viperă în zona Voronețului a fost transportat de urgență la spital în cursul zilei de 22 aprilie 2025. Incidentul a avut loc în apropierea celebrelor mănăstiri din nordul Moldovei, într-o zonă împădurită cunoscută pentru frumusețea sa naturală, dar și pentru prezența frecventă a viperelor. Bărbatul, turist din Iași, a fost mușcat de policele mâinii stângi în timp ce se plimba.

Deși traseele din zonă sunt considerate relativ sigure, întâlnirile cu reptile veninoase nu sunt imposibile, mai ales primăvara. Vremea caldă și însorită de la mijlocul lunii aprilie a determinat viperele să devină active, iar riscurile asociate drumețiilor au crescut. Potrivit martorilor, victima se deplasa pe o potecă puțin circulată când a simțit durerea ascuțită a mușcăturii.

Conform declarației oficiale a Spitalului Județean de Urgență din Suceava, pacientul a fost adus în stare generală mediocră. A fost diagnosticat cu plagă mușcată de viperă și, din cauza simptomelor severe, a primit imediat ser antiviperin. Serul a fost administrat în două doze, iar reacția organismului a fost atent monitorizată în primele ore.

Din păcate, simptomele s-au agravat rapid. Bărbatul a intrat într-o stare de șoc, cu tensiune arterială foarte scăzută, necesitând transferul în secția de Terapie Intensivă. Acolo, echipa medicală i-a administrat tratament vasopresor pentru stabilizarea funcțiilor vitale și a continuat supravegherea continuă, potrivit Newsweek.

Mușcăturile de viperă

O mușcătură de viperă, cum este cazul bărbatului atacat în zona Voronețului, poate produce efecte extrem de grave asupra organismului uman. Vipera comună din România (Vipera berus sau Vipera ammodytes) injectează un venin hemotoxic, care afectează coagularea sângelui, țesuturile moi și poate induce șoc anafilactic. Acest venin acționează rapid și necesită intervenție imediată pentru a preveni complicații fatale.

Printre simptomele obișnuite ale unei mușcături se numără:

  • Durere acută și inflamație locală;

  • Vânătăi și sângerări subcutanate;

  • Amețeli, greață, dificultăți de respirație;

  • Tensiune arterială scăzută și pierderea conștienței;

  • Tulburări de ritm cardiac și insuficiență renală.

În cazul pacientului adus la Suceava, simptomele s-au instalat rapid și au impus acțiuni medicale urgente. Decizia de a administra două fiole de ser antiviperin a fost esențială pentru supraviețuirea acestuia. Totodată, medicii au precizat că, fără tratamentul vasopresor și suportul din Terapie Intensivă, starea bărbatului s-ar fi agravat și mai mult.

Serul antiviperin este produs din anticorpi extrași de la animale imunizate cu venin de viperă și este singurul tratament eficient împotriva efectelor toxice. Cu toate acestea, trebuie administrat în condiții controlate, deoarece poate provoca reacții alergice severe. Spitalele mari din România, precum cel din Suceava, sunt dotate cu astfel de seruri, dar stocurile sunt limitate și intervenția trebuie să fie promptă.

Viperele în România

Viperele, așa cum s-a demonstrat și în cazul acestui bărbat mușcat în zona Voronețului, pot deveni o amenințare serioasă în lunile calde, mai ales în regiunile montane, împădurite și puțin frecventate. În România trăiesc două specii principale de vipere: vipera comună (Vipera berus) și vipera cu corn (Vipera ammodytes). Ambele specii sunt veninoase, iar mușcăturile lor pot fi periculoase, mai ales pentru copii, vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice.

Viperele preferă zonele stâncoase, cu vegetație deasă, păduri de foioase sau conifere, și apar frecvent în Carpați, Apuseni și Bucovina. Deși nu sunt agresive din fire, atacă atunci când se simt amenințate, încolțite sau deranjate accidental de turiști neatenți. În majoritatea cazurilor, mușcăturile apar când o persoană calcă accidental pe șarpe sau se apropie prea mult de zona unde acesta se ascunde.

Sezonul cald, începând din aprilie și până în septembrie, este perioada cu cele mai multe atacuri de acest tip. În fiecare an, zeci de persoane ajung la spital în urma unor astfel de incidente, unele cu urmări grave sau chiar fatale. În 2024, au fost raportate peste 50 de cazuri de mușcături de viperă, dintre care 5 au necesitat internare în Terapie Intensivă.

Pentru a evita astfel de situații, autoritățile și medicii recomandă:

  • Echipament adecvat (bocanci înalți, pantaloni lungi);

  • Evitarea zonelor stâncoase sau cu vegetație deasă fără ghid;

  • Verificarea atentă a locurilor unde se stă sau se doarme (în camping);

  • Mersul pe poteci marcate și circularea în grup;

  • Evitarea manevrării șerpilor, chiar dacă par inofensivi.

Tratamentul în caz de mușcătură

Incidentul în care un bărbat a fost mușcat de o viperă în zona Voronețului readuce în atenție măsurile corecte care trebuie urmate în cazuri similare. Deși primul impuls este de panică, calmul și acțiunea promptă pot salva vieți. Iată ce recomandă medicii și specialiștii în toxicologie:

Ce trebuie făcut:

  • Apelați imediat la 112 și solicitați ambulanță;

  • Imobilizați membrul afectat și mențineți poziția la nivelul inimii;

  • Îndepărtați bijuteriile sau îmbrăcămintea strânsă de pe zona afectată;

  • Identificați, dacă se poate, specia șarpelui (fără a-l prinde);

  • Hidratați ușor pacientul, fără a-l forța să bea;

  • Rămâneți alături de victimă și monitorizați respirația.

Ce este interzis:

  • Nu tăiați rana și nu sugeți veninul;

  • Nu aplicați garouri sau bandaje compresive;

  • Nu administrați alcool, cafea sau alte substanțe;

  • Nu oferiți calmante fără recomandare medicală;

  • Nu lăsați victima să se deplaseze singură;

  • Nu întârziați transportul la spital pentru alte „remedii”.

În cazul bărbatului adus la Suceava, echipajul de prim-ajutor a respectat aceste reguli. Intervenția rapidă, corectă și profesionistă a făcut posibilă stabilizarea lui, chiar dacă simptomele au fost severe și au necesitat internare în ATI.

Sezonul viperelor a început oficial

Cazul acestui bărbat mușcat de viperă în zona Voronețului nu este singular, iar autoritățile din județul Suceava, dar și din alte zone montane, au emis deja primele avertismente pentru turiști. Sezonul cald din 2025 a început devreme, iar primele vipere au fost observate încă de la începutul lunii aprilie în zone precum Rarău, Călimani, Bucovina și Piatra Craiului.

Direcția de Sănătate Publică Suceava, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Administrația Parcului Natural Călimani, au demarat o campanie de informare privind comportamentul în caz de mușcătură și metodele de prevenire. Panouri informative vor fi amplasate în zonele turistice, iar rangerii vor patrula pe traseele cele mai frecventate.

Totodată, Ministerul Sănătății a recomandat tuturor spitalelor județene să verifice stocurile de ser antiviperin și să se pregătească pentru o eventuală creștere a cazurilor în lunile următoare. În 2023 și 2024, stocurile au fost epuizate rapid în unele județe, ceea ce a întârziat tratamentul și a crescut riscurile pentru victime.

Medicii insistă asupra necesității educației preventive, mai ales în rândul tinerilor care practică drumeții, ciclism montan sau camping. Un comportament responsabil și informarea corectă pot face diferența între viață și moarte în cazul unei mușcături de viperă.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: