Redactia.ro
Home » Știri » Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare. Aproximativ 150 de oameni au murit

Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare. Aproximativ 150 de oameni au murit

Aproximativ 150 de persoane și-au pierdut viața după ce, duminică dimineața, un gheţar din Himalaya s-a prăbuşit într-un lac de acumulare, din nordul Indiei. Acesta a provocat inundații masive,care au cauzat avarii la o centrală electrică. Oamenii din zonă au fost evacuați din casele lor, acestea fiind înghițite de apă.

Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare. Aproximativ 150 de oameni au murit

Tragedie în nordul Indiei. Aproape 150 de oameni au murit, după ce un ghețar s-a prăbușit într-un lac de acumulare și a provocat inundații masive. Mai multe locuințe din zonă au fost înghițite de apă. Nu se cunoaște cu exactitate numărul persoanelor decedate, deși multe dintre ele au fost evacuate, în urma viiturii puternice, transmite Digi 24.

”Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit”, a declarat un oficial al guvernului din Uttarakhand, acolo unde a avut loc tragedia. Imaginile apărute pe rețelele de socializare sunt de-a dreptul înfricoșătoare, iar oamenii au îndemnat la rugăciune.

Cei care au fost martori oculari spun că totul s-a produs brusc, fiind luați prin surprindere. Abia au reușit să alerteze autoritățile. Totodată, printre cei decedați ar putea fi oameni din zonă, care lucrau la o hidrocentrală, dar și localnicii care se aflau atunci lângă râu și căutau lemne pentru foc sau își păzeau animalele.

”Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni.Am crezut că şi noi vom fi luaţi de apă”, a relatat pe rețelele de socializare un localnic din apropierea zonei ghețarului.

Oficialii din India se roagă acum pentru siguranța celor care au supraviețuit și ca nu să nu se mai producă o altă astfel de viitură.

”India este alături de Uttarakhand şi întreaga naţiune se roagă pentru siguranţa tuturor oamenilor de acolo”, a declarat premierul Narendra Modi pe Twitter.

De ce s-a desprins ghețarul

Potrivit experților în fenomene meteo extreme, ghețarul s-a desprins din cauza încălzirii globale.

Din cauza creșterii temperaturii medii globale, asistăm la topirea acestor ghețari, dar fenomenul care s-a întâmplat acum este puțin deosebit, pentru că este foarte greu de prognozat. Este și el asociat schimbărilor climatice, pentru că în afară de bucata de ghețar care se desprinde, în spatele ei de obicei este apă, vorbim de un lac glaciar. Oprirea apei din acest lac glaciar este făcută de obicei în mod natural, e un baraj natural de gheață, de eroziuni, de roci care sunt adunate de-a lungul timpului. În regiunea respectivă avem precipitații intense, alunecări de teren și e posibil ca acel baraj natural să se fi rupt și atunci toată apa, bucăți de gheață, să fie transportate în aval și să producă astfel de evenimente”, a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

La fața locului sunt acum mai mult echipaje de intervenție, printre care și forțelel aeriene. În nordul Indiei, este acum stare de alertă. În Uttarakhand, au mai avut loc indundații în iunie 2013, din cauza ploilor torențiale care au provocat moartea a 6.000 de victime. Evenimentul este cunoscut drept,„tsunami-ul himalayan”, deoarece indundațiile au scos cantităţi mari de roci şi de noroi, acoperind casele localnicilor, în întregime.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: