Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Un kilogram din acest condiment costă cât o garsonieră în București

Un kilogram din acest condiment costă cât o garsonieră în București

GALERIE FOTO (3) Un kilogram din acest condiment costă cât o garsonieră în București

Un kilogram din acest condiment costă cât o garsonieră în București. România ar putea să scoată bani frumoși dacă oameni s-ar apuca să cultive acest condiment pe pământurile care stau nearate.

La Bustuchin, în judeţul Gorj, câmpuri întregi pline în trecut de buruieni s-au colorat în violet. Un spaniol a cultivat pe 20 de hectare şofran, o plantă mediteraneană, din care se extrage cel mai scump condiment din lume, denumit şi “aurul roşu”.

Plantații de şofran sunt şi la Berzovia, în Caraş-Severin. Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna şi apoi uscate.

Un kilogram din acest condiment costă cât o garsonieră în București

Șofranul este o adevărată mină de aur pentru cei ce îl cultivă. Mai mulți investitori străini care au adus aici planta minune au început deja să exporte din producție.

Denumit aurul roşu, şofranul se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul şi este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii producători din domeniu sunt Spania şi India care produc împreună 240 de tone pe an, adică 80% din producţia mondială.

La Bustuchin, în judeţul Gorj, un spaniol a cultivat pe 20 de hectare această plantă mediteraneană. Plantații de şofran sunt şi la Berzovia, în Caraş-Severin.

Un kilogram de şofran se obţine din cel puţin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie şi de 250.000. În funcţie de cât de pur este condimentul obţinut, un kilogram costă între 5 şi 30.000 de euro. Pentru că este extrem de scump ajunge de multe ori să fie contrafăcut.

Cel mai des falsificat este cel vândut sub formă de pulbere. În acesta speculanţii adaugă mirodenii precum şofrănelul – ca să îi crească greutatea.

Citește și: Dacă ai acest obiect în dormitor, scoate-l imediat. Este nociv!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: