Redactia.ro
Home » Homepage » Un nou apel al Dr. Virgil Musta: Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitate personală

Un nou apel al Dr. Virgil Musta: Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitate personală

Virgil Musta

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara face din  nou apel la responsabilitate în contextul în care România iese din starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus.

Din păcate, numărul de noi cazuri de Covid-19 a crescut după relaxarea măsurilor. Duminică au fost anunțate 320 de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus. Este cel mai mare bilanț înregistrat de la ieșirea României din starea de urgență. Acest număr l-a alertat pe medicul Virgil Musta, care a tras un nou semnal de alarmă. Specialistul este convins că „15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate”, de aceea ne îndeamnă „să privim și să tratăm lucrurile și faptele cât mai echilibrat”.

„Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!”

„Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistența virusului alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (mască și distanțare în spații închise, precum și spălarea regulată a mâinilor). Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!, a scris dr. Virgil Musta pe Facebook.

Faptul că în România, spune medicul, evoluția pandemiei a rămas sub control și s-a reușit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie –aprilie în care Italia, Spania și alte țări aveau spitalele total depășite, secțiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminați mureau pe capete pentru că mulți nu mai aveau loc în spitale. „Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negată, cei care și-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulți și sunt reali”, a adăugat acesta.

„S-au luat rapid măsuri dure”

România a avut „norocul” unui decalaj de câteva săptămâni. „Autoritățile au luat rapid măsuri dure, ca să nu ajungem în situația acelor țări, mult mai bine puse la punct medical decât noi. Adică s-a evitat contaminarea în masă, într-un interval scurt de timp, în special în rândurile persoanelor cu risc. Am vrut să reamintesc aceste lucruri, pentru a nu uita de unde am plecat și de ce s-au luat măsurile frustrante pentru toată lumea”, a mai spus medicul.

„Din punct de vedere economic, dar nu numai, este absolut normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar “cu cap”, pentru că o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situația pe care am reușit să o evităm acum 2-3 luni. Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca și distanța în spații închise, precum și spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare”, a continuat dr. Virgil Musta.

Specialistul se aștepta la o creștere a numărului de cazuri noi. „Nu trebuie sa ne speriem, nu trebuie sa intram in panica. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus pentru că astfel această creștere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin măsuri speciale locale sau sectoriale”, ne sfătuiește el.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: