Redactia.ro
Home » Știri » Urmează valul patru al pandemiei? Explicațiile lui Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publică

Urmează valul patru al pandemiei? Explicațiile lui Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publică

Spre început de toamnă, urmează valul patru al pandemiei, transmite Răzvan Cherecheş, expert  în politici de sănătate publică. Potrivit acestuia, noul val nu va fi la fel de grav precum cele anterioare.

Urmează valul patru al pandemiei? Explicațiile lui Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publică

Nu vom scăpa nici de valul patru al pandemiei, transmite expertul în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheș. Însă, putem răsufla ușurați, deoarece acesta va avea un număr mai mic de persoane infectate, inclusiv la secțiile de Terapie Intensivă.

„Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case vom începe să stăm cu geamul deschis va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a afirmat Răzvan Cherecheş, duminică seară, la Digi 24, citat de News.ro.
Răzvan Cherecheș explică și de ce noul val va fi mai puțin periculos:  ”valul respectiv va fi semnificativ mai mic pentru că deja ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă şi rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic (…) Atunci chiar va face diferenţa vaccinul. În acel moment vom avea un val patru, dar nu vom ajunge în momentul în care să fie inundate secţiile de terapie intensivă”, a spus Răzvan Cherecheş.

Când vom scăpa de purtarea măștii de protecție

Răzvan Cherecheș a precizat că am putea scăpa de purtarea măștii de protecție în această iarnă sau anul viitor, în primăvară. De asemenea, acesta crede că România va ajunge curând la procentul necesar de imunizare a populației, peste 70%.

„(…), în România eu spun că vom ajunge la 70% (rata de vaccinare – n.r.) moment în care vom putea să revenim la starea de normalitate anterioară, fără măşti, fără distanţă, fără restricţii”, a conchis el.