Redactia.ro
Home » Știri » Vaccinul AstraZeneca provoacă o nouă reacție adversă! Ce au declarat pacienții

Vaccinul AstraZeneca provoacă o nouă reacție adversă! Ce au declarat pacienții

Vaccinul AstraZeneca provoacă o nouă reacție adversă! Ce au declarat pacienții

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că investighează posibilele legături între vaccinul AstraZeneca și reacțiile adverse grave, precum probleme vasculare.

Vaccinul AstraZeneca provoacă o nouă reacție adversă

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că studiază cinci cazuri de sindrom de scurgeri capilare, care este „caracterizat prin scurgerea de lichid din vasele de sânge, provocând umflarea țesuturilor și o scădere a tensiunii arteriale”.

”O legătură cauză-efect nu este încă stabilită în mod clar”, a declarat EMA, într-un comunicat.

Mai mult, agenția a spus că, după investigarea acestui dosar ”va decide dacă este necesară sau nu o acțiune de reglementare”. Aceasta poate consta în notificarea posibilelor efecte secundare. Tot vineri, EMA a anunțat că analizează cazuri de cheaguri de sânge după administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

Comitetul de siguranţă EMA (PRAC) a conchis că situaţiile de apariţie a ”cheagurilor neobişnuite de sânge” în condiţiile unui număr scăzut de trombocite trebuie să fie enumerate printre efectele secundare rare ale vaccinului AstraZeneca.

”Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad. 

O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut de trombocite ar fi un răspuns al sistemului imunitar, care să ducă la o stare similară celei constatate la pacienţii trataţi cu heparină. Pentru mai multe informaţii, Comitetul de siguranţă din cadrul EMA a solicitat noi studii şi modificări ale celor aflate în derulare, menţionând că va întreprinde orice acţiune va fi necesară, a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferinţa de presă de la sediul Agenţiei.

EMA nu recomandă suspendarea vaccinărilor cu AstraZeneca

EMA le reaminteşte profesioniştilor din domeniul medical şi persoanelor care primesc vaccinul să fie conştiente în legătură cu posibilitatea cazurilor foarte rare de cheaguri de sânge, în combinaţie cu un nivel scăzut de trombocite, care pot apărea în decurs de două săptămâni de la vaccinare.

Simptomele asociate combinaţiei respective sunt:

  • scurtarea respiraţiei
  • durere în piept
  • umflături ale piciorului
  • durere abdominală persistentă
  • simptome neurologice, inclusiv dureri de cap intense şi persistente sau vedere înceţoşată
  • mici pete sanguine sub piele la locul injecţie.

PRAC a efectuat o analiză în amănunțime pe 62 de cazuri de tromboza sinusului venos cerebral şi 24 de cazuri de tromboză venoasă splenică raportate în baza de date europeană pentru siguranța medicamentelor începând din 22 martie. Dintre aceste cazuri, 18 s-au soldat cu decese.

Faptul că analiza EMA nu a confirmat factorii de risc specifici explică de ce Agenția nu a recomandat o limitare a utilizării vaccinului la grupele de populație asociate cu factorii de risc respectivi.

Anterior anunțului de miercuri şi după semnalarea a zeci de cazuri de probleme de coagulare la persoane vaccinate, care au condus la mai multe decese în state ale Uniunii Europene şi în Marea Britanie, mai multe ţări din blocul comunitar, precum Germania şi Olanda, au decis să suspende administrarea serului la cei cu vârsta sub 60 de ani în așteptarea concluziilor Agenției.

”Întrebarea crucială este dacă vorbim de tulburări ulterioare sau anterioare vaccinării. Trebuie să fim prudenţi. Este bine să apăsăm butonul de pauză din precauţie”, a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, care a adăugat că nu trebuie să existe îndoieli privind securitatea vaccinurilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: