Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului au anunțat că activitatea seismică din zona Gorj este în continuare intensă. Numai în ultimele ore au avut loc 9 cutremure, cel mai recent fiind înregistrat la ora 10,30.
În ziua de 18.02.2023, 10:30:50 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.8, la adâncimea de 8 km, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
9 cutremure înregistrate sâmbătă, 18 februarie
Cutremurul s-a produs la 109km NV de Craiova, 111km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 158km SE de Timisoara, 178km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 206km V de Brasov, 208km E de Belgrade, 212km E de Zemun, 222km NE de Nis.
Nu mai puțin de 9 cutremure au fost înregistrate de seismologii români sâmbătă, 18 februarie. Cel mai mare dintre ele a avut magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter.
Nouă cutremure s-au produs numai în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar nu au fost de intensitate mare. Specialiștii menționează că nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă, în funcție de magnitudinea și adâncimea lor, pot fi resimțite în zona epicentrală.
Replicile sunt de intensitate mică
Specialiștii se tem că pot apărea replici ale celor două cutremure cu magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter, unele putând avea chiar intensitate mare. Trei dintre replici au fost mai mari de 4 până acum, iar 9 cutremure s-au produs doar în noaptea de vineri spre sâmbătă. În total, până acum au fost înregistrate peste 540 de replici.
Trei dintre ele au avut magnitudini peste 4. INFP avertizează că activitatea seismică va mai dura aproximativ o lună și că nu sunt excluse și alte replici puternice.
„Cutremurul de astăzi, de 4,3, a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km. În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 și 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, a transmis vineri INFP într-un comunicat.
Specialiștii se așteaptă la replici mai puternice
„Nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă în funcție de magnitudinea și adâncimea producerii acestora pot fi resimțite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă și se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne așteptăm să se observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai puternice”, potrivit comunicatului.
Un cutremur 5,7 s-a produs marți, 14 februarie, în județul Gorj, la o adâncime de doar 6,3 kilometri. Seismul s-a produs la 102 km nord-vest de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu, 146 km vest de Pitesti, 161 kilometri sud-est de Timisoara, 183 kilometri sud-est de Arad, 195 km sud de Cluj-Napoca, 204 km est de Belgrad, 208 km est de Zemun, 212 km nord-est de Nis, 212 km vest de Brasov.
Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade – urmat de patru replici – la o adâncime de doar 13,2 kilometri.