Redactia.ro
Home » Știri » Val de reacții furioase în Italia din cauza unei statui care înfățișează o femeie aproape dezbrăcate

Val de reacții furioase în Italia din cauza unei statui care înfățișează o femeie aproape dezbrăcate

GALERIE FOTO (3)Val de reacții furioase în Italia din cauza unei statui care înfățișează o femeie aproape dezbrăcate

O statuie din bronz care înfățișează o femeie sumar îmbrăcată, inspirată de un poem din secolul XIX dedicat culegătoarelor de grâu, a stârnit un val de acuzații de sexism în Italia. Politicienii au făcut cerere pentru a înlătura monumentul proaspăt inaugurat. 

Val de reacții furioase în Italia din cauza unei statui care înfățișează o femeie aproape dezbrăcate

În orașul Sapri, din sudul Italiei, a apărut o statuie cu o femeie aproape dezbrăcată, fiind un tribut dedicat poemului ”Culegătoarea de grâu din Sapri”, scris de Luigi Mercantini în 1857. Statuia înfățișează o femeie într-o rochie transparentă, mulată pe corp, acoperindu-și sânii cu o mână. Monumentul a stârnit un val de reacții, iar mulți politicieni au cerut înlăturarea acestuia.

Statuia a fost dezvelită duminică în cadrul unui eveniment la care au luat parte politicieni locali și naționali, inclusiv fostul premier Giuseppe Conte. Un grup de politiciene de la Partidul Democrat din Palermo a cerut demolarea statuii. „Încă o dată, suferim umilința de a ne vedea reprezentate sub forma unor obiecte sexuale, lipsite de suflet și fără nicio legătură cu problemele sociale și politice”, arată ele într-o declarație.

Parlamentara Laura Boldrini a declarat că statuia este „o ofensă la adresa femeilor și a trecutului pe care ar trebui să-l celebreze”, potrivit Digi24.

„Cum pot instituțiile accepta reprezentarea femeilor ca obiecte sexualizate? Șovinismul masculin este unul din relele Italiei”, a scris Laura Boldrini pe Twitter.

De asemenea, Monica Cirinnà, senatoare a partidului, a numit sculptura „o palmă pe fața istoriei și a femeilor, care sunt privite ca obiecte sexuale”.

Cum a reacționat sculptorul la valul de reacții

Poezia este scrisă din perspectiva unei culegătoare care adună spicele rămase pe câmp după seceriș. Culegătoarea lasă munca la câmp și se alătură unei expediții eșuate, condusă de revoluționarul Carlo Pisacane împotriva Regatului napoli, soldată cu 300 de morți.

Primarul din Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii, spunând că a fost „făcută cu îndemânare și cu o interpretare impecabilă” de către artistul Emanuele Stifano.

La rândul său, sculptorul s-a arătat „întristat” de criticile primite și și-a apărat sculptura, spunând că „întotdeauna acoperă corpul uman cât mai puțin posibil” în operele sale, „indiferent de sex”. În cazul de față, Stifano spune că „a profitat de briza mării” pentru a „pune în valoare trupul” și că statuia „reprezintă idealul feminin, evocă mândria ei, trezirea unei conțtiințe”. Desenul a fost aprobat de autorități, a mai adăugat el.

Etichete: