Redactia.ro
Home » Știri » Varianta britanică de coronavirus, un pericol pentru România: ”În aproximativ 3 săptămâni ar putea deveni dominantă”

Varianta britanică de coronavirus, un pericol pentru România: ”În aproximativ 3 săptămâni ar putea deveni dominantă”

Noua tulpina covid din UK se raspandeste rapid in Romania

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie se răspândește tot mai rapid în România, în special în marile orașe. Experții cred că în aproximativ trei săptămâni, varianta britanică a SARS-COV2 va deveni dominantă în țară. În prezent, avem 136 de cazuri cu noua tulpină din UK.

Varianta britanică de coronavirus, un pericol pentru România: ”În aproximativ 3 săptămâni ar putea deveni dominantă”

Noua tulpină Covid 19 din Marea Britanie începe să-și facă tot mai mult simțită prezența și în România. Medicul epidemiolog Emilian Popovici avertizează că în aproximativ trei săptămâni, varianta britanică va fi dominantă în țară. De altfel, specialiștii de la Medlife au descoperit în urma unui studiu că jumătate din cele 90 de probe pe care le-au analizat conțin noua tulpină de coronavirus, din Marea Britanie, transmite Digi 24.

”(..) Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național. Astfel, România ar fi printre primele țări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronavirusului (…)”, potrivit lui Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului derulat de MedLife.

Doctorul epidemiolog Emilian Popovici aprobă ceea ce s-a descoperit în urma studiului efectuat de specialiștii de la Medlife.

„E un studiu, rămâne de văzut în ce măsură lotul respectiv este reprezenttiv. Dacă este reprezentativ, atunci nu se întâmplă altceva decât că se cofnrima ce ne așteptam. Peste tot, chiar dacă e vorba de varianta britanică, de cea sud-africană sau braziliană, aceste variante cu tranmisibilitate mai crescută au devenit dominante. Nu trebuie să ne așteptăm la altceva decât ca această variantă să ajungă dominantă în detrimentul celorlalte variante care au fost circulate. Practic e doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla și sunt persoane avizate care consideră că orizontul de timp e de aproximativ 3 săptămâni ca această variantă să devină dominantă. Ne așteptăm la acest lucru”, a mai spus Popovici la Digi24.

De asemenea, medicul Emilian Popovici este de părere ca atunci când transmisibilitatea noii tulpini Covid din Marea Britanie va deveni dominantă în România, măsurile împotriva virusului vor trebui înăsprite.

„Deocamdată nu s-a observat o modificare a numărului de infecții și nici a încărcării spitalelor și secțiilor de terapie intensivă cu cazuri, ceea ce înseamnă că la ora actuală să zicem că măsurile fac față, dar când vom avea de-a face de o variantă cu transmisibilitate semnificativ mai crescută care va deveni dominantă va trebui să fie crescut și nivelul măsurilor pentru a menține lucrurile la același nivel la care sunt în momentul de față”, a mai adăugat medicul.

Cât de periculoasă este noua tulpină Covid din Marea Britanie

Medicul Andrei Baciu a explicat că noua tulpină de coronavirus, varianta britanică, este mult mai contagioasă și agresivă decât prima variantă a virusului. Din fericire, ea poate combătută prin vaccinare.

”Sunt date certe, lucruri pe care le știm, și lucruri pe care nu le știm. Știm despre această nouă tulpină faptul că este mai contagioasă și mai agresivă. Și atunci, evident că trebuie să iei măsuri, să te pregătești pentru această situație. La noi, în momentul de față avem doar 3 cazuri diagnosticate. Trebuie să vedem evoluția epidemiologică, însă vestea bună este că această tulpină este sensibilă la vaccinurile existente în momentul de față, deci speranța vaccinării se menține„, a declat medicul Andrei Baciu, pentru Știrile Protv.

Pe lângă noua tulpină Covid din Marea Britanie, în lume mai există și alte variante, în Africa de Sud și Brazilia. Oamenii de știință au descoperit că noua tulpină a SARS-Cov2 din Africa de Sud este cea mai periculoasă, dar cea mai răspândită rămâne tot cea din Regatul Unit.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: