Redactia.ro
Home » Știri » Veste bună pentru șoferii români! Se schimbă legea

Veste bună pentru șoferii români! Se schimbă legea

Veste bună pentru șoferii români!

Veste bună pentru șoferii români! Persoanele care au de plătit o amendă, pot cere, o dată pe an, amânarea acesteia. Este vorba de o nouă propunere legislativă care îi va scăpa pe unii de această situație. Cu toate astea, există și persoane care nu pot face această amânare. Cine nu poate beneficia de ea?

Veste bună pentru șoferii români! Se schimbă legea

Veste bună pentru șoferii români! O nouă propunere legislativă propune ca șoferii români cărora li se suspendă permisul de conducere pentru 90 de zile din cauza depășirii vitezei maxime admise cu mai mult de 50 km/h, să aibă voie să ceară, o dată pe an, amânarea plății amenzii. Astfel, cei care vor avea această posibilitate să stabilească o altă perioadă în care li se va aplica sancțiunea.

Amânarea plății amenzilor este benefică pentru șoferii profesioniști, care ar putea hotărâ ca sancțiunea să-i fie aplicată în perioada în care primește și concendiu pentru ca acesta să nu-și piardă locul de muncă. Totodată, de această propunere ar putea beneficia și șoferii al căror loc de muncă nu depinde mașină dar care au mai multe drumuri de făcut. “(…) sunt situaţii în familiile conducătorilor auto când apare un eveniment neprevăzut şi nefericit, cum ar fi o înmormântare, sau un eveniment fericit, cum ar fi o nuntă sau un botez, situaţii când este nevoie de multe drumuri cu maşina pentru rezolvarea unor probleme care nu suferă amânare”, se arată în cadrul proiectului. Persoanele care nu pot beneficia de acest lucru, sunt cei surprinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Amnezile de circulație nu pot fi contestate

Amânarea aplicării pedepsei este o instituție introdusă de Noul Cod penal și este o instituție mai puțin cunoscută publicului larg. Aceasta reprezintă una dintre modalitățile de executare a pedepsei, alături de suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei și este reglementată în art. 83-90 Cod penal. În prezent, pentru abaterea prevăzută de propunerea expusă anterior, la suspendarea permisului se eliberează o dovadă înlocuitoare a acestuia, cu sau fără drept de circulație pentru 15 zile, în funcție de situație. În interval de 15 zile, șoferii pot alege să conteste procesul verbal de contravenție în instanță.

De asemenea, propunerea potrivit căreia șoferii ar fi putut contesta amenda de circulație la judecătoria din localitatea fusese adoptată tacit de Senat în 2019, dar nu a trecut de votul deciziv din Parlament. Propunerea legislativă pentru modificarea art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor vizeaza schimbarea modului în care șoferii sancționați în alt județ decât cel de domiciliu pot să conteste sancțiunile primite.

Documentul prevede ca șoferii care locuiesc în România să poată contesta amenda primită pentru încălcarea regulilor de circulație, chiar și suspendarea permisului de conducere, la judecătoria de care aparțin. „Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se precizează în document.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: