Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru persoanele cu handicap. Ce îi obligă noua lege pe angajatori

Vești bune pentru persoanele cu handicap. Ce îi obligă noua lege pe angajatori

Angajatorii ce au salariți cu handicap au noi obligtații față de aceștia. Cum trebuie adaptat programul de lucuru și locurile de parcare speciale pentru aceștia conform legii 145/2020.

Ce obligații au angajatorii

Legea 145/2020 a intrat sâmbătă în vigoare şi îi obligă pe angajatori să asigure, pentru persoanele cu dizabilități, acces la locuri de muncă adaptate la potenţialul funcţional al acestora şi la capacitatea lor de adaptare. Tot ca element de noutate, sarcinile de lucru trebuie adaptate în funcţie de potenţialul funcţional al angajaţilor ce au handicapuri, potrivit Mediafax.

În plus, angajatorii trebui să adapteze sau să modifice programul de lucru în funcție de nevoile persoanei cu handicap.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Firmele care au salariaţi cu handicap şi care nu iau măsurile necesare riscă acum sancţiuni mai aspre, cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei. Până sâmbătă, amenda maximă era de 12.000 de lei.

Amenzi mai mari riscă şi angajatorii care au cel puţin 50 de salariaţi, dacă nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale. Potrivit legislaţiei în vigoare, aceste companii au de ales între a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi şi a plăti lunar la stat. Pentru fiecare loc de muncă ce ar trebui să fie ocupat de o persoană cu handicap, dar nu este, o sumă egală cu salariul minim brut. Amenda pentru nerespectarea uneia dintre cele două obligaţii este acum între 25.000 şi 50.000 de lei, faţă de valorile anterioare, cuprinse între 20.000 şi 35.000 de lei.

Tot legea 145/2020, publicată pe 22 iulie a majorat amenzile celor care parchează pe locurile dedicate persoanelor cu handicap. Amenzile sunt cuprinse între 2.000 de lei și pot ajunge până la 10.000. Mai mult, în cazul acesta se poate ridica autovehiculul parcat necorespunzător.

Bine de știut este că persoanele cu dizabilități pot beneficia de transport public gratuit sau decontarea carburantului pentru mașina proprie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: